Minister Grzegorz Puda spotkał się dziś z przedstawicielami organizacji rybackich – hodowców karpi. Spotkanie poświęcone było problematyce sprzedaży karpi i przepisów ją regulujących.
Przedstawiciele największych organizacji hodowców karpia przedstawiali problemy związane z handlem tymi rybami spowodowane eskalacją żądań organizacji ekologicznych.
Minister Puda podkreślił, że wzrasta świadomość – zarówno konsumentów, jak i sprzedających – w zakresie konieczności zapewnienia przetrzymywanym rybom odpowiednich warunków, a także rośnie liczba kontroli przeprowadzanych w tym zakresie przez Inspekcję Weterynaryjną.
Uczestnicy spotkania uznali, że rozwiązania zawarte w Zaleceniach w sprawie postępowania z żywymi rybami przeznaczonymi do sprzedaży detalicznej przygotowane w 2020 roku przez Głównego Lekarza Weterynarii, a także zapisy w tym zakresie Ustawy o ochronie zwierząt z dnia 21 sierpnia 1997 r., powinny pozostać w niezmienionej formie. Kolejne zmiany dotyczące sprzedaży ryb powinny odbywać się ewolucyjnie.
W spotkaniu udział wzięli przedstawiciele: Gospodarstwa Rybackiego Brzeszcze, Polskiego Towarzystwa Rybackiego, Federacji Organizacji Rybackich, , Towarzystwa Promocji Ryb Pan Karp, Związku Producentów Ryb Organizacji Producentów, Organizacja Producentów Polski Karp.
Zdjęcia (4)
Źródło
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
https://www.gov.pl/rolnictwo/