Jestem przekonany, że efektem Państwa wizyty będzie pozytywny obraz polskiego rolnictwa, jednego z bardzo istotnych sektorów gospodarki i eksportu naszego kraju – powiedział wiceminister Ryszard Bartosik, rozpoczynając spotkanie z dziennikarzami ze Stanów Zjednoczonych oraz Kanady.
Sekretarz stanu podkreślił, że na znaczący potencjał polskiego rolnictwa składają się dobrze rozwinięta produkcja roślinna, zwierzęca i najwyższe standardy w zakresie jakości oraz bezpieczeństwa żywności, które idą w parze z konkurencyjnymi cenami.
Wiceminister zaznaczył, że Polska jest pierwszym unijnym producentem i eksporterem drobiu, szóstym producentem oraz trzecim eksporterem wołowiny w Unii Europejskiej, czwartym unijnym producentem i siódmym eksporterem wieprzowiny poza obszar celny UE, a także największym w Unii oraz czwartym na świecie producentem jabłek.
Sekretarz stanu uwypuklił wartość polskiego eksportu rolno-spożywczego, która osiągnęła w 2020 r. rekordowy poziom 34,3 mld euro. Polski eksport rolno-spożywczy do USA w 2020 r. osiągnął poziom 538,6 mln euro, a do Kanady – 94,1 mln euro. Szczególnym uznaniem zarówno amerykańskich, jak i kanadyjskich importerów cieszą się produkty pochodzenia zwierzęcego – głównie wieprzowina oraz ryby. Stany Zjednoczone są największym importerem polskiej wieprzowiny wśród krajów spoza UE. Mięso wieprzowe jest również jednym z najważniejszych produktów w eksporcie rolno-spożywczym na rynek Kanady.
Wiceminister wyraził nadzieję na dalszy, jeszcze bardziej dynamiczny rozwój dwustronnego handlu, do czego przyczynić się ma uzyskanie dostępu do rynków amerykańskiego i kanadyjskiego dla produktów żywnościowych kolejnych kategorii. Sekretarz stanu zaznaczył, że jest przekonany o szybkim zakończeniu procedur koniecznych do otwarcia rynku amerykańskiego dla polskiego mięsa drobiowego. Wiceminister podkreślił też wolę kontynuowania negocjacji ze służbami amerykańskimi, dotyczących możliwości eksportu mięsa wołowego oraz rozszerzenia katalogu produktów z mięsa wieprzowego. Jeśli chodzi o produkty roślinne, czekamy na ostateczną decyzję otwierającą możliwość eksportu polskich jabłek i gruszek – powiedział sekretarz stanu.
Dziennikarze z USA oraz Kanady odwiedzili Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w ramach misji promocyjnej zorganizowanej przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego. Na liczne pytania gości wraz z wiceministrem odpowiadała lek. wet. Katarzyna Piskorz, zastępca Głównego Lekarza Weterynarii do spraw Bezpieczeństwa Żywności Pochodzenia Zwierzęcego oraz Pasz Farmacji i Utylizacji.
Zdjęcia (7)
Źródło
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
https://www.gov.pl/rolnictwo/