
Ambasador Japonii mówił o dobrej współpracy bilateralnej w zakresie rolnictwa oraz zwrócił uwagę na fakt, że kwestią wymagającą rozwiązania pozostaje tylko dostęp polskiej wołowiny do rynku japońskiego. W tym kontekście minister Kalemba wyraził nadzieję, że procedura dopuszczenia polskiej wołowiny do eksportu do Japonii zostanie wkrótce zakończona. Jednocześnie zaznaczył, że mięso to jest produktem konkurencyjnym na rynku światowym, głównie dzięki stosowanym metodom produkcji. Sprawia to, że na tle innych państw UE wyróżnia się wysoką jakością. Ambasador Yamanaka zapewnił, że prace dotyczące procedury dopuszczeniowej trwają i wkrótce powinny zostać zakończone.
Minister Kalemba zwrócił uwagę na potencjał polskiego rolnictwa i przedstawił zalety polskiej żywności. Podkreślił jej wysoką jakość i walory smakowe, które z pewnością mogą spełnić oczekiwania najbardziej nawet wymagających konsumentów. Wśród polskich produktów, które znane są już na wielu rynkach światowych i które z pewnością zainteresują również japońskich konsumentów minister wymienił: soki owocowe, jabłka, pieczarki, mleko i produkty mleczne, produkty alkoholowe oraz miód. Ambasador Yamanaka przyznał, że siła nabywcza konsumentów japońskich jest bardzo duża, a zatem warto zabiegać o japoński rynek.
Zarówno minister Kalemba, jak i ambasador Yamanaka zgodzili się, że polską żywność należy silnie promować na rynku japońskim tak, aby stała się ona bardziej rozpoznawalna. Ambasador Yamanaka zasugerował udział polskich producentów żywności w przyszłorocznej edycji targów branży rolno-spożywczej Foodex w Tokio.
Obie strony potwierdziły zainteresowanie dalszym wzmacnianiem polsko-japońskiej współpracy w dziedzinie rolnictwa.
Źródło
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
http://www.minrol.gov.pl/