W dniu 14 maja uczestniczyliśmy w spotkaniu zorganizowanym przez Pana Wojewodę Łukasza Mikołajczyka w sprawie możliwości sprzedaży trzody chlewnej ze strefy niebieskiej. W tym spotkaniu uczestniczyło kilka zakładów mięsnych z terenu Wielkopolski, które rozważają możliwość prowadzenia skupu w tej strefie. Ze swojej strony przedstawiliśmy kontekst ekonomiczny dotyczący bardzo trudnej sytuacji producentów trzody chlewnej, którzy nie ze swojej winy znaleźli się w strefie niebieskiej. Zwróciliśmy uwagę, że naszym wspólnym strategicznym celem powinno być znaczące ograniczenie czasu i obszaru obowiązywania tej strefy.
Przekazaliśmy zebranym, że jako Wielkopolska Izba Rolnicza zwróciliśmy się bezpośrednio z takim wnioskiem do Komisji Europejskiej, która to swoim rozporządzeniem narzuciła tak duży obszar tej strefy. Poprosiliśmy również Pana Wojewodę o skierowanie podobnego wystąpienia do Komisji.
Przedstawiciele obecnych na spotkaniu zakładów mięsnych, taki jak Zakłady Mięsne Mróz czy Gobarto wyrazili chęć podjęcia się skupu tuczników z tej strefy. Podkreślili jednak, że jest to skomplikowany proces logistyczny i marketingowy, do którego muszą się odpowiednio przygotować. Wszyscy uczestnicy spotkania zgodzili się, że zakłady takie muszą zafunkcjonować w Wielkopolsce ponieważ nie można wykluczyć kolejnych ognisk ASF w gospodarstwach. Wielkopolska jako zagłębie trzodowe musi być przygotowana na różne scenariusze rozwoju ASF.
Andrzej Przepióra
Źródło Wielkopolska Izba Rolnicza http://www.wir.org.pl/