Przetwórstwo produktów spożywczych wytwarzanych w gospodarstwie rolnym i ich sprzedaż na małą skalę to temat, który doskonale wpisał się w atmosferę VIII Międzynarodowych Targów Turystyki Wiejskiej i Agroturystyki które odbyły się w dn. 8-10 kwietnia 2016 w Kielcach. Pracownicy Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu przeprowadzili warsztaty dotyczące technologii małego przetwórstwa na poziomie gospodarstwa, możliwości wprowadzania do obrotu rynkowego żywności przez gospodarstwa rolne prowadzące usługi agroturystyczne na obszarach wiejskich oraz wymagania weterynaryjne i sanitarne przy produkcji i wprowadzaniu do obrotu żywności.
Prowadzącymi warsztaty byli: Henryk Skórnicki - Dyrektor CDR oraz Barbara Sałata i Andrzej Śliwa - specjaliści CDR.
Poza przeprowadzonymi warsztatami, w czasie trwania targów, na stoisku Ministerstwa Rolnictwa, eksperci Centrum udzielali konsultacji dotyczących wspomnianych zagadnień. Wśród szerokiej rzeszy zwiedzających wystawy byli zaproszeni goście z zagranicy, przedstawiciele władz państwowych oraz delegacje samorządowe z całego kraju.
Targi stały się świetną okazją do zapoznania się z bardzo bogatą ofertą atrakcyjnego wypoczynku na wsi, wyrobami artystycznymi, spróbowania potraw regionalnych a także być może do podjęcia dodatkowej działalności w gospodarstwie w zakresie małego przetwórstwa.
Wszelkich informacji na temat małej przetwórczości rolnej oraz perspektyw rozwojowych można uzyskać w CDR Brwinów O/Radom.
Źródło
Centrum Doradztwa Rolniczego
http://cdr.gov.pl/