Na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich rozpoczęło się dziś święto polskiej żywności. Bez przesady tak można nazwać otwarcie „Smaków Regionów” które stały się nieodłącznym elementem, rozpoczynającej się jutro, już po raz 30. Polagry Food.
- „Smaki Regionów”, kolejny raz prezentowane w Wielkopolsce, są także elementem promocji wielkiej kampanii „Trzy znaki jakości” – „Chronionego Oznaczenia Geograficznego”, „Chronionej Nazwy Pochodzenia”, ale także „Gwarantowanej Specjalności Tradycyjnej” – powiedział minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki podczas uroczystości otwarcia.
- Nie dałoby się zorganizować tego przedsięwzięcia, gdyby nie wspaniały, polski surowiec rolny, który produkowany jest nadal w gospodarstwie rodzinnym, które w tej nowej perspektywie finansowej będzie mogło skorzystać ze szczególnego wsparcia – podkreślił szef resortu rolnictwa.
Pawilon regionów jest miejscem, gdzie zwiedzający mogą spróbować wyśmienitych wyrobów i potraw, które oparte są o miejscowe produkty, charakterystyczne dla poszczególnych terenów Polski. Jest to doskonała okazja do przypomnienia sobie smaków dzieciństwa i zapoznania się z bogactwem polskiej kuchni.
Wystąpienie ministra Sawickiego podczas ceremonii otwarcia Smaków Regionów