O dopłaty do ubezpieczeń w ramach działania „Zarządzanie ryzykiem” z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 mogą się ubiegać hodowcy drobiu, świń lub bydła. Budżet przeznaczony na to wsparcie wynosi ponad 108 mln euro. W trwającym naborze Agencja zarejestrowała dotychczas 17 wniosków. O takie dopłaty można ubiegać się do 30 grudnia.
Salmonella kojarzona jest najczęściej z drobiem. Ta powszechnie występująca w środowisku bakteria zagraża jednak również innym zwierzętom. Wywoływana przez nią salmonelloza może spowodować wśród zwierząt gospodarskich duże straty. Warto zatem rozważyć ubezpieczenie posiadanych stad od takiego ryzyka. Zachętą może być możliwość uzyskania zwrotu części opłaconej składki. Taką możliwość daje działanie „Zarządzanie ryzykiem”.
Wnioski o tę pomoc jeszcze do 30 grudnia 2022 r. przyjmują biura powiatowe ARiMR właściwe ze względu na miejsce zamieszkania albo siedzibę producenta rolnego. Dokumenty można złożyć osobiście, nadać rejestrowaną przesyłką pocztową lub za pośrednictwem formularza udostępnionego na Platformie Usług Elektronicznych ARiMR. Wnioski można również wysyłać w formie elektronicznej za pośrednictwem platformy e-PUAP.
Przypominamy, że o wsparcie w ramach „Zarządzania ryzykiem” mogą ubiegać się producenci drobiu, bydła lub świń, którzy ubezpieczą zwierzęta od ryzyka strat spowodowanych salmonellą. Producenci muszą posiadać prawo do nieruchomości, na terenie której prowadzą hodowlę. Ubezpieczenie powinno obejmować co najmniej:
- 1000 sztuk: rzeźnych kurcząt, gęsi, indyków i drobiu nieśnego;
- 14 sztuk świń;
- 4 sztuk bydła.
Wysokość pomocy wynosi 70 proc. opłaconej składki. Warunkiem przyznania wsparcia, jest posiadanie umowy ubezpieczenia, z której wynika, że wypłata odszkodowania nastąpi w przypadku wystąpienia szkód, które wyniosą ponad 20 proc. Istotne jest też to, że okres objęty ubezpieczeniem musi rozpoczynać się nie wcześniej niż 1 kwietnia 2022 r. Zainteresowany dofinansowaniem nie może korzystać z innych dopłat do ubezpieczenia.
Więcej informacji – otwórz
Źródło: ARiMR
Źródło
Warmińsko - Mazurska Izba Rolnicza
http://www.wmirol.org.pl