Lubuska Izba Rolnicza we współpracy z „Rolnictwem Lubuskim” Sp. z o.o. działającym w porozumieniu z Lubuskim Wojewódzkim Lekarzem Weterynarii w Zielonej Górze oraz Powiatowymi Lekarzami Weterynarii, 8 grudnia br. zorganizowała szkolenie, które odbyło się w Kalsku.
Było to szkolenie teoretyczne z zakresu uboju zwierząt na terenie gospodarstwa.
Stosowny zakres tematyczny dla osób zainteresowanych dokonywaniem uboju zwierząt wykorzystywanych do produkcji mięsa na użytek własny, przedstawiła pani Agata Bobrowska Zastępca Lubuskiego Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii.
Szkolenie skierowane było do posiadaczy zwierząt lub osób działających na odpowiedzialność i pod nadzorem właściciela, przeprowadzających ubój zwierząt poza rzeźnią na użytek własny.
Dla każdego z uczestników wydane zostanie stosowne zaświadczenie o odbyciu szkolenia w zakresie ochrony zwierząt podczas uboju dotyczącego tych gatunków, których ubój na użytek własny jest dopuszczony. Wśród gatunków zwierząt, których ubój poza rzeźnią jest dozwolony, znajdują się: świnie, bydło do 12-go miesiąca życia, owce, kozy, zajęczaki, drób, nutrie.
Osoby zainteresowane wzięciem udziału w takim szkoleniu, prosimy o zgłaszanie akcesu do siedziby LIR – po uzbieraniu stosownej liczby chętnych, postaramy się ponownie zorganizować takie spotkanie.
Katarzyna Frąckowiak