.jpg)
Wiele lat wstecz Polska uważana była za światowego lidera produkcji lnu. Jeszcze w latach 70. XX wieku uprawiano go na powierzchni bagatela 130.000 ha. Załamanie przyszło na przełomie lat 80-90. XX w. Swojej pozycji z pewnością nie odbuduje, ale z roku na rok zaobserwować można mocną tendencję zwyżkową w uprawie tej rośliny. - Rośnie popularność siemienia lnianego i jego coraz szersze zastosowanie. Do niedawna największym producentem i eksporterem nasion była Kanada, a zaraz po niej Indie, Argentyna czy USA. W mniejszym stopniu Rosia, Chiny i kraje europejskie. W ostatnich latach notowania te nieco uległy zmianie – mówi Paweł Katolik, prezes Zarządu KATOLIK GROUP, firmy zajmującej się dystrybucją dodatków dla piekarnictwa i cukiernictwa w Polsce. Rocznie produkują 15 tys. ton siemienia lnianego, co pozwala im wieść prym wśród tego typu przedsiębiorstw w kraju.
Roczne zapotrzebowanie na nasiona lnu oleistego w krajach UE utrzymuje się na poziomie ok 600 tys. ton, z czego jedynie 100 tys. ton jest rodzimej produkcji, reszta to import. - W ostatnich latach zaobserwować możemy wzrost zapotrzebowania na siemię lniane w całej Europie, jak i stopniowy wzrost upraw – przyznaje P. Katolik. - Kanada zmniejszyła produkcję, wzrosły ceny importu do UE, a społeczeństwo zauważa coraz większy potencjał w ziarnach siemienia lnianego – dodaje.
Nasiona lnu oleistego zawierają ok. 43 proc. tłuszczu, 23 proc. białka ogólnego, 22 proc. węglowodanów, 8 proc. włóknika, 3 proc popiołu i ok. 8 proc. wody. Ze względu na swoje właściwości znajdują szerokie zastosowanie nie tylko w branży spożywczej, gdzie uważane są za superfood, ale i kosmetycznej, farmaceutycznej, stanowią treściwy komponent pasz zwierzęcych. Z nasion lnu wytwarza się także olej zawierający wysoki poziom kwasów nienasyconych tłuszczowych omega-3 i omega-6 , który wykorzystuje się do przygotowania potraw. Zdaniem badaczy, tłuszcz ten wspomaga wchłanianie witamy C przez organizm, pod warunkiem, że nie jest on podgrzany.
Len doceniany jest również w płodozmianie, jako roślina korzystnie wpływająca na zdolność plonowania innych roślin. Co najważniejsze może być uprawiany bez wielkiego ryzyka na terenie całego kraju.
Nasiona lnu oleistego zawierają ok. 43 proc. tłuszczu, 23 proc. białka ogólnego, 22 proc. węglowodanów, 8 proc. włóknika, 3 proc popiołu i ok. 8 proc. wody. Ze względu na swoje właściwości znajdują szerokie zastosowanie nie tylko w branży spożywczej, gdzie uważane są za superfood, ale i kosmetycznej, farmaceutycznej, stanowią treściwy komponent pasz zwierzęcych. Z nasion lnu wytwarza się także olej zawierający wysoki poziom kwasów nienasyconych tłuszczowych omega-3 i omega-6 , który wykorzystuje się do przygotowania potraw. Zdaniem badaczy, tłuszcz ten wspomaga wchłanianie witamy C przez organizm, pod warunkiem, że nie jest on podgrzany.
Len doceniany jest również w płodozmianie, jako roślina korzystnie wpływająca na zdolność plonowania innych roślin. Co najważniejsze może być uprawiany bez wielkiego ryzyka na terenie całego kraju.
***
KATOLIK GROUP - to globalny dystrybutor dodatków dla piekarnictwa i cukiernictwa standardowych oraz BIO. Firma nastawiona jest na ciągły rozwój. Już niebawem rozpocznie się budowa nowej przestrzeni biznesowej w Raciborskiej Strefie Gospodarczej przy ul. Komunalnej. Obecnie swoją główną siedzibę ma w Kietrzu, posiada także oddziały w Obornikach Śląskich oraz nowoczesną linię produkcyjną do oczyszczania ziaren w Olkuszu. Rocznie importuje aż 15 tysięcy ton siemienia lnianego, co pozwala firmie wieść prym wśród tego typu przedsiębiorstw w kraju. Szczegóły na stronie: www.katolikgroup.pl oraz w poratu Facebook.com/KatolikGroupSp.zoo.