Samorząd rolniczy opracowuje wspólne stanowisko do PROW 2014-2020

IMG 911725 marca 2014 r. w biurze KRIR odbyło się spotkanie uzgodnieniowe samorządu rolniczego w celu wypracowania wspólnego stanowiska samorządu rolniczego do projektu PROW 2014-2020. W trakcie spotkania przedstawiciele samorządu rolniczego dyskutowali na temat odejścia od wykazywania wzrostu wartości dodanej brutto w gospodarstwie (GVA) i zastąpienia tego wymogu stwierdzeniem, że w wyniku realizacji zadania powinna nastąpić poprawa ogólnych standardów gospodarstwa, np. środowiskowych, klimatycznych i innych lub zwiększony wolumen produkcji.

W spotkaniu wzięli udział: Wiktor Szmulewicz – Prezes KRIR, Marek Borowski – Wiceprezes KRIR, Grzegorz Mazur – Członek Zarządu KRIR, Zenon Bistram – Prezes Pomorskiej Izby Rolniczej, Jan Heichel – Prezes Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej, Roman Włodarz – Prezes Śląskiej Izby Rolniczej, Stanisław Myśliwiec – Delegat Lubuskiej Izby Rolniczej, Bogumiła Roszczyk-Parzych, Bogdan Zioła – Delegat Izby Rolniczej w Opolu, Roman Wodzyński – przedstawiciel Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego oraz Kornel Pabiszczak z Wielkopolskiej Izby Rolniczej. Uczestnicy spotkania podtrzymali swoje negatywne stanowisko odnośnie wymogu prowadzenia rachunkowości w związku z realizacją projektów w ramach działań i poddziałań PROW 2014-2020 zarówno przed złożeniem wniosku jak i po złożeniu. Ponadto, wyrazili przekonanie, że w projekcie PROW 2014-2020 koniecznie powinno zostać ujęte zarządzanie ryzykiem w rolnictwie. Dodatkowo w opinii samorządu rolniczego z projektu PROW 2014-2020 należy wykreślić zapisy dotyczące tzw. efektu deadweight. Jeśli chodzi o działanie „Modernizacja gospodarstw rolnych” bezwzględnie należy wpisać w koszty kwalifikowane zakup stada podstawowego przy nowych budynkach oraz umożliwić rolnikom wsparcie finansowego na zakup używanych do 5 lat maszyn.

Na spotkanie została zaproszona Pani Minister Zofia Krzyżanowska.

IMG 9109   IMG 9118 IMG 9123