Warsztaty kulinarne w Bobowicku
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Zesłańców Sybiru w Bobowicku w dniu 20 kwietnia przygotował potrawy w ramach V edycji warsztatów kulinarnych „Smaczne, zdrowe, oryginalne, nasze dania regionalne”.
Dyrektor Roman Nowak przywitał licznie przybyłych zaproszonych gości. Poza komisją konkursową (składającą się z przedstawicieli ARR, LODR, UMWL oraz LIR) w warsztatach udział wzięli m.in. zaproszeni patroni szkoły związku sybiraków, przedstawiciele starostwa oraz zaprzyjaźnionych okolicznych szkół ponadgimnazjalnych, sołtys Bobowicka.
Grupa uczniów kształcących się w zawodzie technik żywienia przygotowała ponad 10 potraw. W tegorocznej edycji ocenie podlegają potrawy przygotowane w trzech kategoriach: wieprzowina, wołowina, ryby słodkowodne.
Na suto zastawionym stole skosztować można było m.in.
- Pasztet rybny ze szpinakiem z dodatkiem sosu tatarskiego
- Szczupak faszerowany
- Pasztet woeprzowo-wołowy z sosem żurawinowym
- Tatar z polędwicy wołowej
- Kanapka z rybą
- Buraki pieczone z rozmarynem i sosem jogurtowym
- Kotlety pieczone z puree ziemniaczano-dyniowym
- Żeberka wieprzowe po diabelsku
- Pieczeń duszona z wołowiny
- Sandacz zapiekany z kaszą gryczaną i warzywami
- Polędwiczki wieprzowe nadziewane szpinakiem z kulkami ziemniaczanymi i miksem sałat
- Karp pieczony z sosem pieczarkowym
Komisja konkursowa, spośród zaprezentowanych dań, wyłoniła do następnego etapu pieczeń duszoną z wołowiny z burakami pieczonymi z rozmarynem i sosem jogurtowym oraz żeberka wieprzowe po diabelsku.
Galeria: