Studia sa prowadzone na Wydziale Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu. Program studiów uwzględnia tematykę kursu z zakresu towaroznawstwa zielarskiego, wymaganą do uzyskania kwalifikacji niezbędnych do prowadzenia sklepów zielarsko-medycznych, zgodnie z Rozporządzeniem Min. Zdrowia z dn. 2 lutego 2009 r.
Zajęcia odbywać się będą od października 2015 r. do czerwca 2016 r., w cyklu 12 zjazdów w sobotnio-niedzielnych. Kandydaci powinni legitymować się dyplomem ukończenia studiów wyższych (licencjat, inżynier lub magister) dowolnego kierunku.
Studia adresowane są do osób pragnących pogłębić wiedzę na tematy związane z produkcją i wykorzystaniem roślin leczniczych oraz o wysokiej aktywności biologicznej w profilaktyce zdrowotnej oraz z oceną ich jakości. Program studiów obejmuje m.in. następujące zagadnienia: towaroznawstwo roślin prozdrowotnych i leczniczych z elementami biologii i metod uprawy, metody przechowywania, pakowania i konserwacji surowców roślinnych, podstawy dietetyki i suplementacji diety, metody oceny jakości surowców roślinnych, używki i przyprawy egzotyczne, charakterystyka leków roślinnych i zasady obrotu, farmakognozja, elementy farmakologii, anatomii i fizjologii człowieka oraz zagadnienia bezpieczeństwa żywności.
Zajęcia będą prowadzone przez specjalistów z SGGW oraz Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Zajęcia praktyczne będą prowadzone w laboratoriach oraz w terenie.
Bliższych informacji na temat studiów można uzyskać na stronie internetowej Wydziału: http://krwil.sggw.pl/ w zakładce „studia podyplomowe” lub pod telefonem kom.: +48 606 609 456. Adres mailowy kierownika studiów: marek_gajewski@sggw.pl
Źródło
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
http://www.sggw.pl