W dniach 29-30 września 2021 roku w Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach odbyły się warsztaty w ramach projektu „Regeneratywna rewolucja w rolnictwie” realizowanego przez EIT Food CLC North-East – Europejski Instytut Technologii wraz z Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu. Udział w warsztatach wzięło 30 rolników z całej Polski. Celem warsztatów była wymiana wiedzy i zdobycie umiejętności z zakresu rolnictwa regeneratywnego, pokaz praktycznych umiejętności i gospodarowania zgodnie z zasadami i praktykami stosowanymi w rolnictwie regeneratywnym. Zostały poruszone tematy takie jak: optymalizacja wykorzystania środków produkcji, maksymalizacja różnorodności biologicznej, utrzymanie gleby pod przykryciem oraz ograniczenie orki.
“ Regeneratywna rewolucja w rolnictwie” to projekt wspierany przez EIT Food. EIT Food to wiodąca europejska inicjatywa w zakresie innowacji w dziedzinie żywności, której celem jest uczynienie systemu żywności bardziej zrównoważonym, zdrowym i godnym zaufania.
Więcej o EIT Food: www.eitfood.eu lub social media: Twitter, Facebook, LinkedIn, YouTube lub Instagram.