Spotkanie noworoczne z kierownictwem instytucji działających w obszarze rolnictwa, którem odbyło się dnia 8 stycznia 2017 r. w Poznaniu, miało charakter podsumowujący, dlatego też wydarzeniem towarzyszącym był przegląd kulinarny nawiązujący do najważniejszych inicjatyw organizowanych przez Wielkopolską Izbę Rolniczą.
Przegląd został przygotowany przy współpracy z KGW w Tarnówce, Stowarzyszeniem Katarynki z Osówki, Stowarzyszeniem Odnowy i Rozwoju Wsi Plecemin, Stowarzyszeniem KGW w Wielichowie, Grupą Producentów Rolnych CHROBRY, Komisją WIR ds. Kobiet i Rodziny w Środowisku Wiejskim oraz KGW Zielniczki i KGW Zwola, a także z Gospodarstwem Bronisławy i Jana Chlastów oraz Mleczarnią Lazur z Nowych Skalmierzyc.
Barwne stoisko reprezentantek powiatu średzkiego przyozdobione wielkanocną dekoracją odniosło się do Wielkanocnego Śniadania Wielkanocnego Środowisk Wiejskich. Tegoroczna edycja Śniadania odbędzie się 25 marca właśnie na terenie Środy Wielkopolskiej, dlatego do udziału w niej serdecznie zapraszał Wicestarosta Średzki Piotr Kasprzak oraz panie z KGW Zielniczki i KGW Zwola. W ramach noworocznej degustacji członkinie tych Kół przygotowały dla gości gulasz wołowy oraz pierożkami z gęsiny.
Ziemia złotowska reprezentowana była przez delegacje organizacji z gminy Tarnówka, której przewodniczył Wójt Gminy Jacek Mościcki. Panie przybliżyły wspomnienia z ubiegłorocznego Wielkanocnego Śniadania Środowisk Wiejskich. KGW w Tarnówce, Stowarzyszenie Katarynki z Osówki, Stowarzyszenie Odnowy i Rozwoju Wsi Plecemin w ramach gościnności częstowały przepyszną zupą z borowików i pierogami z grzybami i kapustą. Przygotowane pierożki rozpływały się ustach wyśmienitych smakoszy jakimi byli uczestnicy spotkania. Stoisko gminy Tarnówka było również zwiastunem tegorocznego „wielkopolskiego grzybobrania”, które odbędzie się we wrześniu w Pleceminie.
Stowarzyszenie KGW w Wielichowie pod przewodnictwem pani Barbary Kostrzewy przygotowało stoisko gminy Wielichowo, promujące coroczne Krajowe Święto Pieczarki. Stoisko nadzorowała osobiście pani Burmistrz Wielichowa Honorata Kozłowska. Na stoisku można było skosztować przepysznych medalionów drobiowych w okrasie pieczarkowej, sałatki pieczarkowej oraz zrazików w sosie pieczarkowo – pomidorowym. Były również pieczarki w occie, a do tego chrupiąca domowa ciabatta.
Klimaty Wielkopolskich Dożynek w Gnieźnie przybliżyła Grupa Producentów Warzyw „Chrobry” z Kłecka organizując stoisko, na którym nie zabrakło obecności Wicestarosty Powiatu Gnieźnieńskiego Jerzego Berlika. Nawiązując do odbywającego się w trakcie dożynek Pikniku Owocowo Warzywnego przygotowano specjalności zakładu przetwórczego: kiszone i konserwowe ogórki, paprykę w marynacie oraz płaty ogórkowe w zalewie curry. Kreatywni członkowie grupy wraz z zarządem w osobach prezesa Krzysztofa Kłosina i wiceprezesa Zbigniewa Stajkowskiego przygotowali degustację ich firmowego lecza marchewkowego z korbolem oraz przepysznego „bigosu prezesa”, który wydano w parze z Kiełbasą Wielkopolską Białą Parzoną. Kiełbasę tą w ubiegłym roku promowała i planuje promować w bieżącym roku Wielkopolska Izba Rolnicza w związku z przyznaniem dla niej certyfikatu jakości Chronionego Oznaczenia Geograficznego.
Nie zabrakło również stoiska pana Jana Chlasty, który na wszystkich wydarzeniach Wielkopolskiej Izby Rolniczej promuje napoje, które produkuje we własnym gospodarstwie w Nowych Skalmierzycach. Doskonałą przekąską do jego regionalnych wyrobów były sery pleśniowe Mleczarni Lazur. Pan Jan Chlasta w ubiegłym roku za swoje produkty otrzymał wyróżnienie w kategorii napoje regionalne w trakcie finału XVII edycji konkursu w Województwie Wielkopolskim „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” w Gnieźnie.
Akcentem przybliżającym nam święta Bożego Narodzenia jak również wspomnienia Wieczerzy Wigilijnej Środowisk Wiejskich w Turku były świąteczne strucle makowe przygotowane przez reprezentantki Komisji WIR ds. Kobiet i Rodziny w Środowisku Wiejskim: panią Jolantę Nawrocką i Elżbietę Bryl.
Wielkopolska Izba Rolnicza składa serdeczne podziękowania gospodarzom stoisk za ich przygotowanie i ich obsługę w trakcie noworocznego spotkania.
Biuro WIR
Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/