Przechowywanie ziemniaków jest najdłuższym okresem w technologii produkcji tego warzywa i może trwać nawet do 9 miesięcy. Warto zatem zastanowić się, jak składować bulwy, by ograniczyć ich uszkodzenia.
XIX Krajowe Dni Ziemniaka w Marszewie (powiat pleszewski) upłynęły pod znakiem licznych seminariów na temat hodowli ziemniaka. Nie zapominano powiedzieć także o przechowalnictwie tych warzyw. Temat ten zaprezentował dr hab. Zbigniew Czerko z Zakładu Przechowalnictwa i Przetwórstwa Ziemniaków w Jadwisinie. Przedstawił m.in. warunki, w jakich składowane są ziemniaki.
- Gdzie składować?
Przechowalnia powinna składać się z dwóch pomieszczeń. – Do składowania ziemniaków, gdzie pierwsze skrzypce gra wentylacja i do obróbki, gdzie jest obróbka i ekspedycja ziemniaka – tu istotną rolę odgrywają maszyny – wyjaśnił Zbigniew Czerko. Wyróżniamy dwa typy przechowalń ziemniaków – do składowania luzem i w paletach.
- Przechowywanie ziemniaków luzem
W nowoczesnej przechowalni ziemniaki są transportowane za pomocą przenośników do pryzmownika - podstawowej maszyny do usypywania pryzm. Składa się ona z ramy na kołach i przenośników z możliwością teleskopowego wysuwania na boki i do przodu. Pryzmowniki dają możliwość usypania ziemniaków na wyskokość 5 m i na szerokość do 12 m (bez zmiany stanowiska). Stałą wysokość spadku kartofli z przenośnika (od 30 do 50 cm) na pryzmę utrzymują czujniki optyczne. – Przy pryzmowniku istotna jest kolejność usypywania pryzmy. Najpierw usypuje się pierwszą warstwę, następnie drugą, później przechodzi się do trzeciej, czwartej, piątej. Chodzi po prostu o to, żeby ziemniaki jak najmniej się staczały. Nasze doświadczenia pokazują jednak, że w ten sposób ziemniaki też się uszkadzają – wyjaśnił Zbigniew Czerko.
- Przechowalnia paletowa
Przy dostawie ziemniaków w paletach skrzyniowych potrzebny jest podnośnik widłowy z napędem elektrycznym bądź gazowym. Zbigniew Czerko zaznaczył, że ziemniaki dostarczane bezpośrednio w paletach do przechowalni powinny być czyste i zdrowe, a do ich obróbki można przystąpić dopiero po okresie gojenia – po 2-4 tygodniach.
Bardzo ważną rolę odgrywają zasypinice palet skrzyniowych. Ich zadaniem jest napełnienie palety o pojemności od 500 do15.000 kg, utrzymując mały spadek ziemniaków – około 30 cm. Zbigniew Czerko wyjaśnił, że jest kilka rozwiązań technicznych, które zmniejszają wysokość spadku bulw. – W normalnych układach linii technologicznych są stosowane różnego rodzaju urządzenia napełniające palety skrzyniowe. Są np. tego typu, że paleta jest podnoszona z jednej strony i w trakcie zasypywania, opuszczania, wtedy te ziemniaki bardzo nisko spadają
– tłumaczył specjalista. Kolejne z rozwiązań to: pionowe opuszczanie przenośnika kubełkowego do palety oraz użycie kaskadowego stabilizatora opadania, zwanego potocznie „harmonijkowym”.
Zbigniew Czerko wyjaśnia, że na rynku obecne są już nawet specjalne kombajny do układania skrzyniopalet.
(mp)
Źródło
"Wieści Rolnicze"
http://www.wiescirolnicze.pl