Już 6 i 7 czerwca redakcja top agrar Polska zaprasza na V Forum Rolników i Agrobiznesu – Świnie. To największa, niezależna konferencja kierowana do producentów świń i przedstawicieli branży związanej z produkcją trzody chlewnej. Tradycyjnie spotkamy się w gronie ekspertów: najwytrwalszych producentów trzody chlewnej ekspertów, którym tak jak konferencji przyświeca hasło „Produkcja świń naszą siłą!”. W naszym spotkaniu udział wezmą fachowcy z kraju oraz zza granicy.
Jak redukcja pogłowia świń w Niemczech wpłynie na sektor w całej Unii? Jakie będą wyzwania rynkowe w najbliższych miesiącach i latach? Czy Duńczycy będą dalej sprzedawać warchlaki? Jak budować i modernizować chlewnie pod kątem nowych wymagań dobrostanu? Na te pytania oraz wiele więcej odpowiadać będziemy 6 i 7 czerwca w Licheniu Stary.
To już nasze piąte spotkanie z cyklu Forum Rolników i Agrobiznesu – Świnie, na którym poza bogatą częścią merytoryczną, nie zabraknie czasu na kuluarowe spotkania branżowe. Po części wykładowej zapraszamy na uroczystą kolację oraz wspólną zabawę. A z okazji naszego 5 jubileuszu będzie również niespodzianka!
Nie zwlekaj zapisz się na Forum: https://bit.ly/3ot48xP
Liczba miejsc ograniczona! Czekamy na Ciebie w Licheniu Starym 6 i 7 czerwca 2023 na Forum Rolników i Agrobiznesu – Świnie.
W programie m.in. podejmować będziemy następujące tematy:
- Redukcja pogłowia świń w Niemczech a wyzwania rynkowe – dr Albert Hortmann-Scholten IR Dolna Saksonia (Niemcy)
- Czy lider w produkcji prosiąt ograniczy ich sprzedaż? – Markus Fiebelkorn, Danske Svine Producenten (Dania)
- Żywienie świń odporne na wahania kosztów pasz – dr Tomasz Schwarz, UR Kraków
- Nowe przepisy w zakresie dobrostanu świń w UE – prof. dr hab. Roman Kołacz, UMK Toruń (Polska)
- Jak budować chlewnie zgodnie z wymogami dobrostanowymi? – dr Bernhard Feller, IR Nadrenia Północna- -Westfalia (Niemcy)
- Stres przyczyną obniżonej efektywności produkcji świń – prof. dr hab. Zygmunt Pejsak, MCMW UJ – UR Kraków (Polska)
- Krytyczne punkty kontroli w ochronie zdrowia świń – dr n. wet. Karol Wierzchosławski, Agrobiovet Gniezno (Polska)
- Perspektywy i trendy konsumenckie a możliwość sprzedaży mięsa - Knud Buhl, dyrektor skupu Danish Crown (Dania)
- Wyzwania na rynku wieprzowiny – Łukasz Dominiak, Smithfield Polska
- Fetura Cloud – urządzenie do precyzyjnego rozkarmiania loch – Janusz Lewandowski, Wesstron
- Duński duroc kluczem do sukcesu – świadomy wybór czy konieczność? – Arkadiusz Koligot, Bes Gen
- Maternal Imprinting – jak zadbać o dobry start prosiąt i zwiększyć ich naturalną odporność – Monika Wachowiak Lallemand
- Program hodowlany Danish Genetics ukierunkowany na zrównoważony rozwój – Urlik Lundgaard, Danish Genetics (Dania)
- Lepiej zapobiegać niż tracić! – Grzegorz Świerczyński MSD Animal Health Poland.
Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/