Sekretarz stanu Ryszard Bartosik spotkał się dziś w siedzibie MRiRW z importerami wołowiny z Japonii. Przedsiębiorcy japońscy przebywają w Polsce w ramach programu promocyjnego „Europejska wołowina na azjatyckich rynkach”, który jest współfinansowany ze środków UE. Celem programu jest wsparcie europejskich przedsiębiorców w nawiązywaniu relacji biznesowych z partnerami z Japonii i Hongkongu.
Sektor wołowiny w Polsce
Spotkanie posłużyło zaprezentowaniu importerom japońskim szczegółowych informacji nt. sektora wołowiny w Polsce, skali i specyfiki produkcji tego mięsa w naszym kraju, jak również warunków eksportu żywności pochodzenia zwierzęcego z Polski. Na pytania gości odpowiadali przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Głównego Inspektoratu Weterynarii oraz Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
– Produkcja i eksport mięsa to polska specjalność. Polska jest trzecim eksporterem wołowiny w UE – sprzedajemy zagranicznym kontrahentom 87 proc. naszej produkcji tego rodzaju mięsa Mam nadzieję, że kontakty nawiązane przez Państwa w trakcie wizyty w Polsce zaowocują wymiernymi umowami i kontraktami – powiedział wiceminister Bartosik.
Eksport towarów rolno-spożywczych do Japonii
Japonia to ważny partner Polski w handlu rolno-spożywczym. W 2021 r. nasz eksport do Japonii osiągnął wielkość 95,2 mln euro. Kraj ten znajduje się na czele listy odbiorców polskiej wołowiny wśród krajów pozaunijnych (zaraz za Wielką Brytanią).
Źródło
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
https://www.gov.pl/rolnictwo/