Imponującym pokazem możliwości polskiego rolnictwa i producentów żywności okazał się piknik „Poznaj Dobrą Żywność”, który 11 maja został zorganizowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa na terenie Toru Wyścigów Konnych Służewiec.
Piknik, którego hasłem przewodnim było „Polska smakuje” przyciągnął tysiące mieszkańców Warszawy i gości z całego kraju. Każdy mógł tu spróbować przepysznych i zdrowych produktów spożywczych jakie wytwarzają polscy producenci nabiału, wędlin, pieczywa, przetworów z warzyw i owoców, a nawet naturalnych kosmetyków i przedmiotów codziennego użytku. Podczas pikniku swoje wyroby zaprezentowało ponad 100 wystawców. Po hamburgery z polskiej wołowiny, potrawy z mięsa polskich ras trzody chlewnej, soki i konfitury z polskich warzyw i owoców, chleb z lokalnych, często rodzinnych piekarni ustawiały się długie kolejki, w których cierpliwie czekano na możliwość poznania niepowtarzalnych walorów smakowych prezentowanych wyrobów.
- Chcę, aby wszyscy, którzy dostrzegają związek między swoim zdrowiem, a tym, co jedzą mieli możliwość posmakowania najlepszej polskiej żywności – powiedział minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski otwierając piknik.
- Żywność, która pochodzi od znanego rolnika, wiąże się ze smakami rodzinnej kuchni. Żywność, która jest w jak najmniejszym stopniu przetworzona i ekologiczna – po prostu najlepsza, jaka może być.
Na służewieckim torze przygotowano także wiele innych atrakcji: było mini zoo zwierząt gospodarskich, plac zabaw, zjeżdżalnia i konkursy dla dzieci, wystawa zabytkowych maszyn i narzędzi rolniczych. Gorąco oklaskiwaną paradę ciągników rolniczych poprowadził minister Ardanowski na ciągniku Ursus C 355. Wszystkich łaknących wypoczynku na wsi kusiły bogatą, wakacyjną ofertą gospodarstwa agroturystyczne.
Podczas pikniku rozstrzygnięty został drugi, mazowiecki etap konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów”, organizowanego przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa dla Kół Gospodyń Wiejskich. Reprezentacje KGW musiały przygotować regionalną potrawę w oparciu o własną recepturę i lokalne produkty. Zwyciężyły gospodynie z koła w Łuzkach, które zaserwowały jury dziki bigos z czerwoną porzeczką podawany w chlebie
Specjalnym wydarzeniem była gonitwa koni arabskich o puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, zorganizowana w ramach obchodów 80-lecia powstania Toru Wyścigów Konnych Służewiec. Wygrał ją ogier Palazzo ze stadniny koni w Janowie Podlaskim.
Piknik Poznaj Dobra Żywność okazał się wspaniałym świętem polskiej żywności.
Źródło Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa http://www.arimr.gov.pl/