Nowy raport MSC pokazuje rozwój w sektorze certyfikowanych ryb i owoców morza.
Najnowszy Raport Roczny 2015-16 „Od odpowiedzialnych rybaków do smakoszy ryb i owoców morza” organizacji pozarządowej MSC (Marine Stewardship Council) pokazuje wzrost liczby rybołówstw i firm w łańcuchu dostaw
z certyfikatem MSC. Tegoroczny Raport prezentuje również zaangażowanie organizacji i osób, które są motorami pozytywnych zmian w długiej drodze od morza do naszych talerzy.
Wolumen połowów z certyfikatem MSC wzrósł o 6% od roku 2014-15. Obecnie w 97 krajach sprzedawanych jest ponad 20 tysięcy produktów z logo MSC, z czego ponad 1300 produkowanych jest w Polsce. Pochodzenie każdego z nich można prześledzić wstecz aż do rybołówstw, które spełniają światowej klasy standardy MSC dla zrównoważonego rybołówstwa. To aż 19 % wzrost w porównaniu z poziomem w marcu 2015 r. Produkty te powstają w 3 334 firmach (16 % wzrost w porównaniu z ubiegłym rokiem) w aż 82 krajach świata. 88 z tych firm to producenci z Polski, a Polscy konsumenci mogą wybierać certyfikowane ryby i owoce spośród ponad 350 produktów z niebieskim certyfikatem MSC.
„Wzrost liczby firm w łańcuchu dostaw MSC i produktów z logo MSC jest dowodem, że popyt na identyfikowalne, certyfikowane ryby i owoce morza rośnie.” – mówi Rupert Howes, CEO MSC. – „Coraz więcej sprzedawców i marek wybiera MSC, by zadeklarować swoje poparcie dla zrównoważonego rozwoju mórz i oceanów. To uruchomia reakcję łańcuchową – od morza do talerza. Od certyfikowanych rybaków do konsumentów ryb i owoców morza – każde ogniwo w istotny sposób przyczynia się do zapewnienia tętniących życiem mórz i oceanów dla nas i przyszłych pokoleń.”
Rosnący rynek
Raport MSC prezentuje również niektóre z zobowiązań podjętych przez wiodących sprzedawców na świecie takich jak np. poszerzenie oferty produktów z logo MSC przez niemieckiego Lidl, czy inicjatywy Sainsbury’s, Carrefour, Migros, Coles czy Aeon. O sukcesie MSC na polskim rynku ryb i owoców morza, wskazują natomiast niezwykle udane kampanie realizowane w Polsce z sieciami handlowymi Alma, Carrefour, IKEA, Kaufland oraz markami FRoSTA, Contimax i Lisner – wspomniane w Raporcie: kampania „Z morza na talerz” oraz dwukrotnie nagrodzona kampania „Świąteczny śledzik ze znakiem MSC”. Te inicjatywy są niezwykle ważne, bo jak wynika z przeprowadzonego przez MSC w 2016 roku badania konsumentów, zrównoważone podejście stanowi ważny bodziec decyzji zakupowych, a konsumenci są gotowi do zmiany swoich zwyczajów zakupowych, by chronić morza i oceany.
„MSC zapewnia mechanizm, który pobudza do działania zróżnicowaną społeczność, dzięki której dokonuje się prawdziwa i trwała zmiana w ekosystemach morskich. Dziękuję naszym partnerom, których oddanie przyczynia się do zapewnienia zdrowych mórz i oceanów - dziś i dla przyszłych pokoleń.” – dodaje Howes.
Wpływ na wody
Rybołówstwa z certyfikatem MSC wyłowiły ponad 9,3 miliona ton ryb i owoców morza w 2015-16*, co stanowi niemal 10% wolumenu wszystkich światowych połowów dziko żyjących ryb i owoców morza. Dane MSC pokazują, że 83% (2,6 milionów ton) ryb złowionych w północno-wschodnim Atlantyku posiada certyfikat MSC. Według stanu na 31 marca 2016 r., 286 rybołówstw posiadało certyfikat MSC.
W roku 2015-16 nowy certyfikat otrzymało 38 rybołówstw, w tym kilku znaczących liderów: hiszpańskie cechy rybackie w Asturii jako pierwsze uzyskały certyfikat dla połowów ośmiornicy, zaś China Southern Fishing zostało pierwszym chińskim rybołówstwem z certyfikatem MSC poławiającym tuńczyka. Także Kanada dokonała milowego kroku, uzyskując pierwszy w kraju certyfikat MSC dla stada dorsza atlantyckiego. Certyfikacja rybołówstwa dorszowego
w obszarze 3Ps otwiera nowy rozdział w historii dorsza w Kanadzie.
Połowy mintaja na Alasce – jedno z dziesięciu rybołówstw na świecie, które jako jedyne trzykrotnie otrzymały certyfikat zgodności ze standardem MSC – oraz afrykańskie rybołówstwo morszczukowe, antarktyczne połowy kryla oraz norweskie połowy dorsza i plamiaka w północno-wschodniej Arktyce otrzymały certyfikat ponownie. Na całym świecie rybołówstwa z certyfikatem MSC przyczyniają się do mierzalnych, pozytywnych zmian w naszych morzach i oceanach – od zmniejszania przyłowu aż do pogłębienia naukowego zrozumienia środowisk morskich. Dane MSC pokazują, że
w trakcie procedury ponownej certyfikacji, 94% certyfikowanych organizacji rybackich zobowiązanych jest do wdrożenia co najmniej jednego usprawnienia w celu utrzymania certyfikatu.
„Wzrost dostępności programu MSC dla rybołówstw z krajów rozwijających się oraz małoskalowych jest kluczowy dla realizacji naszej misji.” – mówi Howes. – „Ich wsparciu służy Światowy Fundusz na rzecz Zrównoważonego Rybołówstwa MSC oraz nowe narzędzia i inicjatywy nastawione są na wsparcie większej liczby rybołówstw w podjęciu pierwszych kroków na drodze do usprawnień w zakresie ochrony środowiska.”
Tuńczyk: światowe dobro
Ubiegły rok był również przełomowy dla rybołówstwa tuńczykowego na świecie, dzięki decyzji Komisji ds. Połowów Tuńczyka na Oceanie Indyjskim (ang. Indian Ocean Tuna Commission - IOTC) dotyczącej przyjęcia zasad kontroli połowów tuńczyka bonito. Propozycja została wysunięta przez Malediwy - pierwsze Państwo w regionie, który otrzymał certyfikat MSC dla swoich połowów haczykowych tuńczyka. Jest nadzieja, że inicjatywa ta utoruje drogę do głębszej współpracy w zarządzaniu stadami tuńczyka.
Wzrost popytu na tuńczyka z certyfikatem MSC – stanowiącego obecnie 16% światowych połowów tuńczyka – znajduje również odzwierciedlenie w działaniach producentów. Przykładem jest całkowita reorganizacja łańcucha dostaw firmy John West Australia, umożliwiająca wprowadzenie na krajowy rynek największego na świecie wyboru konserw z tuńczykiem z certyfikatem MSC. Obecnie 97% dostaw firmy pochodzi z rybołówstwa tuńczykowego z certyfikatem MSC z krajów PNA. W tym roku uzyskało ono certyfikat dla połowów tuńczyka żółtopłetwego, które stanowią połowę wszystkim połowów tego gatunku w wodach PNA.
O MSC
MSC (Marine Stewardship Council) jest niezależną, międzynarodową organizacją pozarządową. Wraz z naukowcami, rybakami oraz organizacjami ekologicznymi MSC opracowało standardy środowiskowe w zakresie zrównoważonego rybołówstwa, aby promować przyjazne środowisku praktyki rybackie wśród konsumentów i partnerów na całym świecie. Działania MSC obejmują wyróżnianie odpowiedzialnych praktyk rybackich certyfikatem MSC, certyfikację
w łańcuchach dostaw, współpracę z partnerami biznesowymi oraz programy edukacyjne wpływające na decyzję zakupowe konsumentów na całym świecie.
Niebieski certyfikat MSC znajdujący się na produktach rybnych i owocach morza pochodzących ze zrównoważonych połowów, gwarantuje, że pochodzą one ze stabilnych i dobrze zarządzanych łowisk, a produktami rybnymi i owocami morza będziemy cieszyć się zarówno my jak i przyszłe pokolenia. www.msc.org/pl
Już ponad 280 grup rybackich z ponad 30 krajów świata posiada certyfikat MSC, a blisko kolejnych 100 przechodzi obecnie proces certyfikacji. Programem objętych jest już 10% światowych połowów. Dzięki temu na całym świecie dostępnych jest już w ponad 20 000 produktach w ponad 90 krajach na całym świecie. W Polsce dostępnych jest już ponad 350 produktów, które można znaleźć w pierwszej w Polsce wyszukiwarce ryb i owoców morza ze zrównoważonych połowów.