Minister rolnictwa i rozwoju wsi Robert Telus uczestniczył dziś w plenarnej konferencji branży puchu i pierza. Szef resortu rolnictwa podkreślił, że duża produkcja mięsa drobiowego w Polsce oznacza również pozyskiwanie pierza i puchu. Ze względu na swoje właściwości są one bardzo cenione, zwłaszcza w Japonii, gdzie Polska znajduje się na czwartym miejscu pod względem udziału w rynku.
Siła polskiego rolnictwa
Jak podkreślił minister Robert Telus, polska żywność zdobyła sobie uznanie w całej Unii Europejskiej i na świecie. Nasz eksport rolny rośnie z roku na rok.
– O poziomie naszego rolnictwa najlepiej świadczy tempo wzrostu wartości eksportu produktów rolno-spożywczych – od 5,2 mld euro w roku 2004 do ponad 47 mld euro w roku ubiegłym – zwrócił uwagę szef resortu rolnictwa.
Minister podkreślił jednocześnie, że polski rząd przywiązuje szczególną wagę do sektora rolnego, przypominając słowa premiera Mateusza Morawieckiego, który stwierdził, że: Nie będzie silnej polskiej gospodarki, gdy nie będzie silnego polskiego rolnictwa.
Sektor drobiarski
Sektor drobiarski zmieniał się w Polsce szczególnie dynamicznie. Od czasu akcesji do UE średnioroczne tempo wzrostu wartości produkcji wynosiło około 7,8 proc.
– W efekcie staliśmy się liderem w produkcji drobiu w UE, z 20-procentowym w niej udziałem – poinformował szef resortu rolnictwa.
Polska należy też do czołowych eksporterów – 4,3 mld euro wyniosła wartość ubiegłorocznego eksportu mięsa i jadalnych podrobów z drobiu. Ponadto produkujemy blisko 11 mld jaj rocznie.
Dobrostan zwierząt
– W Polsce przywiązuje się dużą wagę do dobrostanu zwierząt – podkreślił minister Robert Telus.
W Planie Strategicznym dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 duży nacisk został położony na dobrostan zwierząt. Wśród 6 ekoschematów dotyczących dobrostanu zwierząt 3 odnoszą się do drobiu – dotyczą one:
- dobrostanu kur niosek;
- dobrostanu kurcząt brojlerów;
- dobrostanu indyków utrzymywanych z przeznaczeniem na produkcję mięsa.
Już w 2017 r. Główny Lekarz Weterynarii, we współpracy z organizacjami reprezentującymi branżę drobiarską oraz niektórymi stowarzyszeniami zajmującymi się dobrostanem zwierząt, podjął prace nad opracowaniem wytycznych dotyczących przyżyciowego pozyskiwania pierza i puchu z żywych gęsi reprodukcyjnych. Wytyczne te powstały we współpracy z Zakładem Doświadczalnym Instytutu Zootechniki Państwowego Instytutu Badawczego w Kołudzie Wielkiej, Krajową Radą Drobiarstwa – Izbą Gospodarczą oraz Prawnikami na Rzecz Zwierząt.
Dokument jest pionierską pracą mającą na celu wskazanie właściwego, z punktu widzenia dobrostanu zwierząt, sposobu prowadzenia podskubu gęsi, w oparciu o wiedzę naukową oraz długoletnie doświadczenia hodowlane.
Minister podkreślił, że duża produkcja mięsa drobiowego oznacza również pozyskiwanie pierza i puchu. Ze względu na swoje właściwości są one bardzo cenione, zwłaszcza w Japonii, gdzie Polska znajduje się na czwartym miejscu pod względem udziału w rynku.
Fałszowanie produktów
Zwracając się do uczestników konferencji, minister Robert Telus zwrócił również uwagę na zjawisko fałszowania produktów, z którym spotykamy się na różnych rynkach, w tym na rynku pierza i puchu.
– Polska jest żywo zainteresowana utrzymaniem i doskonaleniem jakości oraz uczciwą konkurencją – zapewnił szef polskiego resortu rolnictwa.
Zdjęcia (6)
Źródło
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
https://www.gov.pl/rolnictwo/