19 sierpnia 2019 roku odbyło się I Walne Zgromadzenie VI kadencji Wielkopolskiej Izby Rolniczej. W wyniku głosowania delegatów, funkcję prezesa WIR powierzono ponownie Piotrowi Walkowskiemu.
Piotr Walkowski urodził się 16 listopada 1963 roku w Boguszowie Gorcach. Jest absolwentem Wydziału Zootechnicznego Akademii Rolniczej we Wrocławiu. Prezes Piotr Walkowski to człowiek dialogu i zwolennik nieustannej pracy organicznej. Jest członkiem kilkudziesięciu organizacji pozarządowych. Jest przede wszystkim rolnikiem. W swojej karierze może wymienić także długoletnią pracę w samorządzie lokalnym: od przewodniczącego Rady Sołeckiej w Wysocku Wielkim poprzez radnego Gminy Ostrów Wielkopolski do Przewodniczącego i Wicestarosty Powiatu Ostrowskiego. Dzięki zaufaniu społecznemu pełni funkcję posła na Sejm RP VI, VII i VIII kadencji. W chwili obecnej prowadzi 400-hektarowe gospodarstwo rolne położone w Wysocku Wielkim (powiat ostrowski), wyspecjalizowane w produkcji roślinnej.
Prezes jest delegatem izby od 1996 r., od 2003 r. wykonuje obowiązki Przewodniczącego Rady Powiatowej WIR w Ostrowie Wielkopolskim, a funkcję Prezesa Wielkopolskiej Izby Rolniczej pełni nieprzerwanie od 2007 roku. W tym czasie uporządkował sprawy organizacyjne oraz finansowe Izby, a także stworzył zaplecze merytorycznych pracowników w biurze Izby w Poznaniu oraz w 31. biurach powiatowych, którzy mogą skutecznie wspomagać rolników w ich działalności oraz wnosić wkład merytoryczny do prac legislacyjnych prowadzonych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W swojej działalności izbowej dużo uwagi skupia na problemach dotykających producentów rolnych poprzez aktywne włączanie się w działania na rzecz regulacji tego rynków rolnych i poprawy dochodowości gospodarstw. Angażuje się w sprawę łagodzenia skutków suszy, która jest palącym problemem rolnictwa w Polsce i w Wielkopolsce. Prezes przywiązuje wielką wagę do upowszechniania innowacji w rolnictwie. Wielkopolska Izba Rolnicza jako jedyna izba w Polsce jest partnerem międzynarodowego projektu Inno4grass finansowanego z programu H2020. W ostatnim czasie działa aktywnie na rzecz upowszechnienia nowoczesnych technik uprawy soi w Polsce, jako alternatywy dla importowanej soi GMO.
Prezes Walkowski jest pasjonatem dobrej, lokalnej żywności. Podejmuje szereg inicjatyw mających na celu promocję lokalnych produktów, grup producentów oraz działań na rzecz skracania łańcucha spożywczego. Jest Ambasadorem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska i właścicielem „Klucza do Spiżarni” przyznawanego przez Krajową Sieć Dziedzictwa Kulinarnego.
Rozpoczynając pracę zarządu izby w kolejnej kadencji Piotr Walkowski przedstawił priorytety na następne lata, między innymi zapobieganie skutkom suszy oraz łagodzenie jej wpływu na dochody rolników, poprawę pozycji rolników w łańcuchu żywnościowym, wpływanie na korzystne dla rolników rozwiązania legislacyjne oraz promocję lokalnej wielkopolskiej żywności i dziedzictwa kulturowego obszarów wiejskich.
Źródło Wielkopolska Izba Rolnicza http://www.wir.org.pl/