W dniu 17 sierpnia 2013r.Lubuska Izba Rolniczazorganizowała w Golicach k/Słubic Piknik Wieprzowy, który został sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Głównym celem Pikniku było promowanie i propagowanie spożycia mięsa wieprzowego, z podkreślaniem jego walorów.
Licznie uczestniczący goście mieli okazję degustacji potraw z wieprzowiny, tj. dań z grilla, swojskiej kiełbasy, gulaszu i wędlin, które były lubuskimi, lokalnymi produktami. Główną atrakcją był pieczony prosiak, do którego ustawiła się długa kolejka.
Hostessy częstowały gości przeróżnego rodzaju wyrobami garmażeryjnymi oraz rozdawały ulotki informujące o wartościach odżywczych mięsa wieprzowego.
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Białkowa podawały regionalne potrawy poleskie, a wśród nich tradycyjne pierogi poleskie z mięsem oraz chleb ze smalcem.
Ponadto dla wszystkich – dla dzieci, młodzieży i dorosłych – przygotowano wiele atrakcji i konkursów. Atrakcją dla dzieci był dmuchany zamek, również gry i zabawy m. in. konkurs plastyczny, kto w chlewiku mieszka, wykonaj polecenie z balonika, pocałuj świnkę w szynkę, co w kukurydzy chrumka, mała koszykówka. Każde uczestniczące w konkursie dziecko otrzymało upominek lub nagrodę niespodziankę. Dla dorosłych został przygotowany konkurs wiedzy, w którym nagrodami był sprzęt AGD oraz konkurs jedzenia kiełbas na czas. W konkursie kulinarnym pn. „Karkówka i schab na domowy obiad” Komisja w składzie Bogusław Pietrow, Małgorzata Pałys, Teresa Wieczorek, Elżbieta Siedlecka, Lidia Obuchowicz-Gocka oraz Anna Stań oceniły potrawy: „Karkówka w sosie własnym”, oraz „schab w modrej kapuście” przygotowane przez KGW z Drzecina, „Karkówka Gajowego” i „Schab o kurka” przyrządzone przez Stowarzyszenie Przyjaciół Świecka jako trzeci swoimi potrawami pochwaliło się Stowarzyszenie Jesteśmy Razem – Golice, a potrawy jakie przygotowali to: „Karczek w parze z pieczarką pod serową pierzynką” i „schab na zielonej łące”. Nagrodami w konkursie był sprzęt AGD.
Imprezę uświetniły występy na scenie zespołów ludowych: Jagienki z Bogdańca, Górzycka Kapela Ludowa oraz Drzewiczanie. Przygotowane degustacje i atrakcje oraz atmosfera pikniku tak się podobały jego uczestnikom, że proponowano zorganizowanie takiej imprezy za rok.
Red.
GALERIA:
Źródło
Lubuska Izba Rolnicza
http://lir.agro.pl/