magania konkursowe amatorów, profesjonalistów i uczniów w Kliczkowie były okazją w dniach 16-18 listopada 2013 r. do promocji darów lasów pogranicza lubusko-dolnośląskiego.
Głównym organizatorem III Festiwalu Kulinarnego było LGD Bory Dolnośląskie z siedzibą w Iłowej, obejmujące również powiat żarski i żagański oraz Zamek Kliczków. Konkurs dla amatorów adresowany był do wszystkich mieszkańców Borów Dolnośląskich w tym do właścicieli gospodarstw agroturystycznych, pensjonatów i innych obiektów noclegowych, do restauratorów, lokalnych rzemieślników i sklepikarzy, osób zajmujących się produkcją miodów, do przedstawicieli Kół Gospodyń Wiejskich oraz do tych wszystkich, którzy chcieli podzielić się przepisami na kuszące swoim wyglądem, zapachem oraz smakiem i aranżacją potrawy i dania przygotowane na bazie wszechobecnych owoców i darów lasu – mięso sarny, jelenia oraz grzyby, jagody, borówki, itp.
Konkurs odbywał się w 4 kategoriach:
- Nalewki (z owoców, ziół, orzechów, i innych owoców lasu)
- Pasztety (z dziczyzny, ryb, drobiu, i innych owoców lasu)
- Wyroby i potrawy (dania gotowe np. zupy, pierogi, gołąbki, pieczenie, przetwory i marynaty)
- Dania jednogarnkowe – przygotowywane w kociołkach na ogniskach
Konkurs wyłonił aż 78 przepisów w powyższych kategoriach.
Jury miało bardzo trudne zadanie by wyłonić produkty pod względem jakości i wyjątkowości produktów, które jednocześnie mogą promować region Borów Dolnośląskich. Na przyszłość kryteria zostaną doszczegółowione. Organizatorzy przewidują wydanie kalendarza LGD z najlepszymi produktami. Poniżej przedstawiamy laureatów w kategorii –AMATORZY.
Pasztety
Pasztet z sarny, Patrycja Starzyńska, Iłowa
Pasztet leśny z żurawiną, Marian Kolus, Przewóz
Pasztet rodzinny, Mirosława Bruź, Sanice
Pasztet z koprem, Kamila Klisowska, Sanice
Trunki – nalewki
Pigwówka, Edyta Mrozek, Małomice
Nalewka Trioda, Krystyna Bąk, Przewóz
Nalewka wiśniowo- korzenna, Krzysztof Przybyłowski,
Gęstwina Wandy, Wanda Abram, Łowszowa
Gruszkówka, Teresa Kutasiewicz, Przewóz
Potrawy i przetwory
Udziec pieczony z leśnymi sosami, Waldemar Bąk
Ser podpuszczkowy, Andrzej Rzymski, Przewóz
Sanicki karp, Paweł Bruź, Sanice
Zupa zielonkowa zalewajka, Wanda Abram
Kociołki – dania jednogarnkowe
Gulasz myśliwski, Małgorzata Buzek, Przewóz
Gulasz z żurawiną i winem, Barbara Brzezicka, Iłowa
Kociołek regionalny, Marian Polus, Sanice
Bigos myśliwski, Monika Rygielska i Julia Zygan, Iłowa
Kociołek warzywno mięsny, Paweł Marciniszyn, Małomice
SERDECZNIE GRATULUJEMY! To świetna kulinarna promocja Zachodu Polski.
Ważną i ciekawą częścią imprezy były również konkurencje profesjonalistów – kucharzy z całej Polski, którzy tworzyli również dania z leśnych darów, głównie dziczyzny. Trudno opisać przepiękne kompozycje przystawek i dań głównych, niech zdjęcia świadczą o mistrzostwie i kreatywności wykonawców. W zmaganiach uczniów szkół gastronomicznych wzięło udział 12 ekip. Lubuski team uczennic z ZSP z Iłowej reprezentowały Monika Rygielska i Julia Zygan, a przygotowały:
- Przekąska- Rolada z dzika podana na papryczce chilli w sosie malinowym z nutą balsamico,
-Danie główne- Schab z jelenia w otulinie z boczku podany na duszonych grzybach z okrasą z sosu śliwkowo-winnego.
Konkurs kulinarny w Kliczkowie, to impreza otwarta, zapraszamy za rok!
M. Pałys
GALERIA:
Źródło
Lubuska Izba Rolnicza
http://lir.agro.pl/