PACHNIAŁO LASEM – KONKURS DAŃ Z DZICZYZNY „ALE PASZTET”

magania konkursowe amatorów, profesjonalistów i uczniów w Kliczkowie były okazją w dniach 16-18 listopada 2013 r. do promocji darów  lasów pogranicza lubusko-dolnośląskiego.

Głównym organizatorem  III Festiwalu Kulinarnego było LGD Bory Dolnośląskie z siedzibą w Iłowej,  obejmujące również powiat  żarski i żagański oraz Zamek Kliczków.  Konkurs  dla amatorów adresowany był do wszystkich mieszkańców Borów Dolnośląskich w tym do właścicieli gospodarstw agroturystycznych, pensjonatów i innych obiektów noclegowych, do restauratorów, lokalnych rzemieślników i sklepikarzy, osób zajmujących się produkcją miodów, do przedstawicieli Kół Gospodyń Wiejskich oraz do tych wszystkich, którzy chcieli podzielić się  przepisami na kuszące swoim wyglądem, zapachem oraz smakiem i aranżacją potrawy i dania przygotowane na bazie wszechobecnych owoców i darów lasu – mięso sarny, jelenia oraz grzyby, jagody, borówki, itp.  
Konkurs odbywał  się w 4 kategoriach:

  • Nalewki (z owoców, ziół, orzechów, i innych owoców lasu)
  • Pasztety (z dziczyzny, ryb, drobiu, i innych owoców lasu)
  • Wyroby i potrawy (dania gotowe np. zupy, pierogi, gołąbki, pieczenie, przetwory i marynaty)
  • Dania jednogarnkowe – przygotowywane w kociołkach na ogniskach

Konkurs wyłonił aż 78 przepisów w powyższych kategoriach.

Jury miało bardzo trudne zadanie by wyłonić produkty pod względem jakości i wyjątkowości  produktów, które jednocześnie mogą promować region Borów Dolnośląskich. Na przyszłość kryteria zostaną  doszczegółowione. Organizatorzy przewidują wydanie kalendarza LGD z najlepszymi produktami. Poniżej przedstawiamy laureatów w kategorii –AMATORZY.

Pasztety

Pasztet z sarny, Patrycja Starzyńska, Iłowa
Pasztet leśny z żurawiną, Marian Kolus, Przewóz
Pasztet rodzinny, Mirosława Bruź, Sanice
Pasztet z koprem, Kamila Klisowska, Sanice

 Trunki – nalewki

Pigwówka, Edyta Mrozek, Małomice
Nalewka Trioda, Krystyna Bąk, Przewóz
Nalewka wiśniowo- korzenna, Krzysztof Przybyłowski,
Gęstwina Wandy, Wanda Abram,  Łowszowa
Gruszkówka, Teresa Kutasiewicz, Przewóz

Potrawy i przetwory

Udziec pieczony z leśnymi sosami, Waldemar Bąk
Ser podpuszczkowy, Andrzej Rzymski, Przewóz
Sanicki karp, Paweł Bruź, Sanice
Zupa zielonkowa zalewajka, Wanda Abram

Kociołki – dania jednogarnkowe

Gulasz myśliwski, Małgorzata Buzek, Przewóz
Gulasz  z żurawiną i winem, Barbara Brzezicka, Iłowa
Kociołek regionalny, Marian Polus, Sanice
Bigos myśliwski, Monika Rygielska i Julia Zygan, Iłowa
Kociołek warzywno mięsny, Paweł Marciniszyn, Małomice

SERDECZNIE  GRATULUJEMY! To świetna kulinarna promocja Zachodu Polski.

 Ważną i ciekawą częścią imprezy były również konkurencje profesjonalistów – kucharzy  z całej Polski, którzy tworzyli również dania z leśnych darów, głównie dziczyzny. Trudno opisać przepiękne kompozycje przystawek i dań głównych, niech zdjęcia świadczą o mistrzostwie i kreatywności wykonawców. W zmaganiach uczniów szkół gastronomicznych wzięło udział 12 ekip. Lubuski team uczennic z ZSP z Iłowej reprezentowały Monika Rygielska i Julia Zygan, a przygotowały:

- Przekąska- Rolada z dzika podana na papryczce chilli w sosie malinowym z nutą balsamico,
-Danie główne- Schab z jelenia w otulinie z boczku podany na duszonych grzybach z okrasą z sosu śliwkowo-winnego.

Konkurs kulinarny w Kliczkowie, to impreza otwarta, zapraszamy za rok!

M. Pałys

GALERIA:
















Źródło
Lubuska Izba Rolnicza
http://lir.agro.pl/

125ml milk

IMG 4630 150x150
Cenimy sobie Państwa wypowiedzi,
dlatego prosimy aby były one wyrażane w dobrym tonie oraz nie łamały polskiego prawa.
Komentarze łamiące te zasady będą niezwłocznie usuwane.
Dodaj komentarz
*
Tytuł komentarza:
*
Komentarz:
komentarz
*
Podpis:

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o najważniejszych wiadomościach rolniczych oraz przydatnych poradach rolniczych możesz zapisać się do newslettera (po lewej stronie ekranu).

TAGI: ; innych; również; owoców; ; jelenia; ; potrawy; dziczyzny; którzy; ; marian; paweł;

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »