Centrum Praktycznego Szkolenia w Zakresie Małego Przetwórstwa przy CDR O/Radom, wzbogaciło się o nowy moduł przetwórczy, który został uroczyście otwarty w dn.19.02.25.r przez sekretarza stanu Stefana Krajewskiego z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Jana Golbę z Departamentu Rolnictwa Ekologicznego i Jakości Żywności oraz Henryka Skórnickiego dyrektora CDR/O Radom.
W zaadaptowanym budynku znalazły się maszyny i urządzenia służące do przetwórstwa owoców i warzyw na dość szeroką gamę produktów. Można tu demonstrować procesy produkcyjne przecierów, dżemów, konfitur, marmolad, powideł, musów, suszonych owoców, liofilizowania i produkcji octu owocowego. Podstawową maszyną jest tutaj urządzenie multifunkcyjne. Odbywa się w nim rozparzanie pulp owocowych lub warzywnych oraz zagęszczanie, urządzenie wyposażono w odpowiednią pompę wytwarzającą próżnię co przyspiesza i ułatwia przygotowanie produktów. Uzupełnieniem technologicznym w tym zakresie jest przecieraczka, która pozwala oddzielić części niejadalne od pulpy (gniazda nasienne, pestki, ogonki i inne części niejadalne). Wyposażenie tej części przetwórni stanowi również młynek rozdrabniający do owoców lub warzyw twardych, dozownik pulpy do opakowań szklanych, pasteryzator wannowy. Kolejną częścią nowego modułu przetwórczego jest suszarnia. Zakupione urządzenie do suszenia wykorzystuje promienniki podczerwieni. Do przygotowania wsadu do produkcji chipsów jabłkowych, wykorzystywane jest urządzenie automatyczne, które obiera jabłka, plasterkuje i pozbawia gniazd nasiennych. Swoistym sposobem suszenia jest liofilizacja. Nowy moduł przetwórczy został wyposażony w niewielkich rozmiarów liofilizator, w którym można suszyć owoce i warzywa z wykorzystaniem sublimacji. Dopełnieniem zakresu przetwórczego jest możliwość produkcji octu owocowego. Do tego celu służą zbiorniki wyposażone w system kontroli i utrzymania odpowiedniej temperatury, oraz system napowietrzania, niezbędny do prawidłowego przebiegu procesu octowania.
Centrum Praktycznego Szkolenia w Zakresie Małego Przetwórstwa to miejsce inspiracji i źródło cennej wiedzy dla przyszłych i obecnych przetwórców, rolników, doradców rolniczych oraz osób, które chcą zmienić swoje kwalifikacje zawodowe.
Źródło
Centrum Doradztwa Rolniczego
http://cdr.gov.pl/