Oznaczenie znakiem jakości „Poznaj Dobrą Żywność” jest wyróżnieniem produktu oraz informacją, która pomaga konsumentom w wyborze żywności o wysokiej jakości.
Artykuły rolno-spożywcze wytwarzane w ramach krajowych systemów jakości, systemu chronionych nazw pochodzenia, chronionych oznaczeń geograficznych, gwarantowanych tradycyjnych specjalności oraz systemu rolnictwa ekologicznego mogą być oznaczone znakiem jakości PDŻ bez konieczności uzyskania decyzji Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (od listopada 2022 r.).
Pozostałe produkty charakteryzujące się specyficznymi cechami lub wymaganiami jakości handlowej (w szczególności w zakresie sposobu produkcji, składu lub właściwości organoleptycznych) mogą być wyróżnione znakiem jakości PDŻ po uzyskaniu decyzji Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz poprzedzającej jej opinii Głównego Inspektora JHARS.
W 2022 r. Główny Inspektor JHARS wydał opinie dla 91 produktów:
- 26 dla mleka i jego przetworów,
- 20 dla mięsa i jego przetworów,
- 14 dla przetworów owocowych i warzywnych,
- 7 dla przetworów grzybowych,
- 6 dla piwa,
- 6 dla miodu,
- 6 dla mąki,
- 6 dla innych produktów (soków, wyrobów garmażeryjnych, musztardy, makaronu).
Szczegóły dotyczące programu „Poznaj Dobrą Żywność” oraz lista produktów, które uzyskały decyzję Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi dostępne są na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (w zakładce: Co robimy – Jakość żywności – Poznaj Dobrą Żywność).
Źródło
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
https://www.gov.pl/web/ijhars