W dniach 19 oraz 20 listopada w Licheniu Starym odbyła się XIV Ogólnopolska Konferencja Rolnicza pn. „Probiotechnologia w rolnictwie, proste rozwiązania – wiele korzyści”. Organizatorem wydarzenia było Stowarzyszenie Ekosystem-Dziedzictwo Natury oraz firma ProBiotics Polska.
Jak wskazali organizatorzy – „Już od ponad 14 lat każdego roku spotykamy się w Licheniu Starym by wraz z zaproszonymi ekspertami z dziedziny rolnictwa rozmawiać, dyskutować, wymieniać się doświadczeniami. Chcemy podzielić się z Państwem wiedzą i najnowszymi wynikami badań z zakresu stosowania probiotechnologii w uprawach, chowie i hodowli zwierząt.”
Pierwszego dnia zaproszono na pokaz filmu dokumentalnego „Ziarno świadomości” oraz spotkanie z jego twórcami. Dokument opowiada o rolnictwie szanującym naturę i różnorodność biologiczną. Porusza kwestię podstaw bezpieczeństwa żywnościowego – lokalnego przetwórstwa, spółdzielczości i świadomej współpracy konsumenta z rolnikiem.
Drugi dzień był przede wszystkim ukierunkowany na tematykę rolnictwa – nowoczesnego, zrównoważonego, dochodowego i przyjaznego środowisku. Konferencję poprzedziła Msza Święta w bazylice licheńskiej. Następnie, odbyły się wykłady dotyczące m.in. prawa, najnowszych trendów, doradztwa czy badań gleby. Wśród prelegentów znaleźli się: Ryszard Zarudzki - Prezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa; dr hab. Jerzy Kozyra - Ekspert IUNG PIB z Zakładu Biogospodarki i Analiz Systemowych; Wiktor Szmulewicz - Prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych; dr Przemysław Lecyk – Krajowy Broker Innowacji; dr hab. ks. Robert Skrzypczak - Profesor Akademii Katolickiej w Warszawie oraz inni eksperci, praktycy-rolnicy, specjaliści od chowu i hodowli. Prelegenci przekazali wiedzę na temat rozwiązań w rolnictwie opartych o pożyteczne, probiotyczne mikroorganizmy. To rozwiązania ekonomiczne, skuteczne i prośrodowiskowe.
W wydarzeniu udział wzięli rolnicy, przedstawiciele Izby Rolniczej, Ośrodków Doradztwa Rolniczego oraz producenci ekologicznej żywności.
W spotkaniu uczestniczyli zaproszeni Członkowie Rad Powiatowych WIR w Kole oraz Turku, m.in. Przewodniczący Rady Powiatowej WIR w Kole - Michał Wróblewski oraz w Turku – Krzysztof Kałużny.
Uczestnicy Konferencji mieli także możliwość poznać rolników, stosujących probiotechnologię w swoich gospodarstwach. Zaprezentowało się m.in. gospodarstwo ekologiczne w Grabinie Wielkiej w powiecie kolskim prowadzone przez Grażynę i Martę Serafinowicz. Założycielem i pionierem w stosowaniu tego rodzaju technologii był śp. Mirosław Serafinowicz - długoletni Członek Rady Powiatowej WIR w Kole. Obecnie jego żona i córka na 43 ha uprawiają zboża oraz na prawie 3 ha warzywa, które przetwarzają na miejscu, robiąc m.in. ekologiczną kiszoną kapustę. W uprawie zamiast stosowania chemii, używają probiotechnologii. Gospodarstwo jest doceniane i nagradzane w dziedzinie ekologii w Wielkopolsce.
Opracowanie: Magdalena Kołodziejek
Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/