Nowości w produkcji drobiarskiej

Szkolenie na temat   nowoczesnych technologii w produkcji drobiarskiej odbyło się w dniach 18,19 czerwca  w Oddziale CDR w Radomiu. Dzięki bardzo interesującym wykładom wysokiej rangi specjalistów z tej branży  miedzy innymi Pana Profesora Stanisława Wężyka  z Instytutu Zootechniki w Balicach a jednocześnie Prezesa Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu doradcy mieli możliwość poznania wielu aktualnych zagadnień, w tym miedzy innymi:

Spożycie mięsa drobiowego w Polsce ma tendencje wzrostowe i w 2011 roku  wynosiło 23,4 kg na głowę, a jaj ponad 12 kg/na głowę
Duży popyt na krajowym i zagranicznym rynku na mięso polskich kurcząt brojlerów i indyków zachęca do ich produkcji ale produkcja musi być opłacalna.
Zgodnie z Dyrektywą 99/77/EC od 01.01.2012 r. nie będzie można na obszarze całej UE utrzymywać kur nieśnych w konwencjonalnych klatkach, w Polsce od 1 lipca 2012.

Kury nieśne będzie można utrzymywać w chowie klatkowym o ile tzw, „klatka wzbogacona” (lub umeblowana) będzie wyposażona w:

  • grzędę,
  • gniazdo
  • kąpielisko pyłowe (piaskowe),
  • grzebalisko
  • urządzenie do ścierania pazurów
  • >750 cm2 podłogi klatki/kurę

STANDARDY DOBROSTANOWE W KLATKOWYM CHOWIE KUR OD 01.01.2012

  • >750 cm2/kurę w tym 600 cm2 pow. użytkowej;
  • 150 cm2 pow. gniazda
  • całkowita pow. klatki >2000 cm2;
  • wysokość klatki > 45 cm;
  • >12 cm b. korytka paszowego/kurę;
  • swobodny dostęp do ściółki i gniazda;
  • listwa do ścierania pazurów;
  • nachylenie podłogi <14% lub 8o;
  • odstęp między rzędami klatek >90 cm;
  • odległość między podłogą a dolnym piętrem baterii >35 cm

WOLIEROWY SYSTEM CHOWU KURNIK O WIELOPOZIOMOWYCH PODŁOGACH

  • Od 01.01.2012 r. nie będzie można w kurniku montować więcej niż 4 kondygnacje podłóg, a pierwsze piętro winno być umieszczone 50-60 cm nad zaścieloną podłogą.
  • Wzdłuż długiej ściany kurnika dobudowuje się tzw. „werandę” z której kury przez tzw. „wyloty” mają na dwie strony dostęp do kurnika i zielonego wybiegu.

Uczestnicy z dużym zainteresowaniem wysłuchali prezentacji na temat innych systemów chowu, wymagań dotyczących wyposażenia i warunków  dobrostanowych w pomieszczeniach a także wymagań dotyczących obsługi, transportu i uboju. Bardzo interesujący był również wykład Pana doktora Grzegorza Tomczyka z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego z Puław na temat „Profilaktyki i zdrowie drobiu – metody zapobiegania i leczenia”.
Oprócz kur i indyków, prezentowano również tematy dotyczące chowu kaczek i gęsi.
Oprac. Bożena Ginalska


 Źródło
 Centrum Doradztwa Rolniczego
 http://cdr.gov.pl/

125ml milk

Cenimy sobie Państwa wypowiedzi,
dlatego prosimy aby były one wyrażane w dobrym tonie oraz nie łamały polskiego prawa.
Komentarze łamiące te zasady będą niezwłocznie usuwane.
Dodaj komentarz
*
Tytuł komentarza:
*
Komentarz:
komentarz
*
Podpis:

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o najważniejszych wiadomościach rolniczych oraz przydatnych poradach rolniczych możesz zapisać się do newslettera (po lewej stronie ekranu).

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »