Witając gości zaznaczył, że początek roku to czas, kiedy z optymizmem patrzymy na stojące przed nami wyzwania. Najważniejsze z nich związane są obecnie z kryzysem ekonomicznym i problemami w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego. Unia Europejska natomiast stoi przed kolejnymi wyzwaniami związanymi z reformą polityki rolnej.
– Jest to moment, w którym bardzo wyraźne staje się znaczenie konstruktywnej współpracy międzynarodowej. Dlatego też chciałbym Państwu podziękować za dotychczasową wspólną pracę, Państwa uwagi i inicjatywy. Mam nadzieję, że w 2013 roku nie zabraknie okazji do realizacji wspólnych przedsięwzięć, przynoszących korzyści sektorowi rolno-spożywczemu w naszych krajach – podkreślił polski minister rolnictwa.
Stanisław Kalemba zwrócił uwagę na fakt, że motywacją do dalszej wytężonej pracy, zarówno w resorcie, jak i w ramach całego sektora rolno-spożywczego w Polsce, jest to, iż branża ta, jako jedyna w kraju, osiągnęła w 2012 roku dodatnie saldo w handlu zagranicznym.
– Polski sektor rolno-spożywczy doskonale radzi sobie na rynkach zagranicznych, a polskie produkty rolno-spożywcze są hitem eksportowym. Konsumenci doceniają wysoką jakość polskiej żywności i troskę producentów o bezpieczeństwo. Nasze produkty cechują się również unikalnymi walorami smakowymi. Dzięki temu nasza bogata, zróżnicowana oferta, spotyka się z zainteresowaniem nie tylko wymagających konsumentów europejskich, lecz także konsumentów związanych z bardziej odległymi obszarami kulturowymi – zaznaczył minister.
Jak co roku, w spotkaniu uczestniczyli ambasadorzy oraz radcowie zajmujący się kwestiami rolnymi – przedstawiciele krajów, które mają placówki dyplomatyczne w Warszawie.
Noworoczne spotkania w resorcie są zawsze okazją do wymiany zdań, prezentacji poglądów, ale przede wszystkim do zapoznania się z bogactwem oraz różnorodnością Polski i jej regionów. Tym razem minister zaprosił zagranicznych gości do kulinarnej podróży na Pomorze. Region ten przynależy do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, elitarnego stowarzyszenia tych regionów Starego Kontynentu, które mogą poszczycić się szczególnie wysoką jakością produkowanej lokalnie żywności. Wieczór uświetnił także występ artystyczny zespołu pieśni i tańca „Gdynia”.
Galeria zdjęć:
Źródło
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
http://www.minrol.gov.pl/