Wprowadzane rozwiązania legislacyjne umożliwią dostosowanie istniejących regulacji tworzenia i funkcjonowania grup producentów rolnych oraz ich związków do zasad i warunków udzielania pomocy finansowej grupom producentów rolnych określonych w aktach prawa Unii Europejskiej.
Zmiany dotyczące organizowania się i funkcjonowania grup producentów rolnych zostały opracowane na podstawie zdobytych doświadczeń oraz zidentyfikowanego ryzyka w zakresie właściwego nadzoru nad grupami producentów rolnych, jakie pojawiły się w trakcie funkcjonowania obowiązującej ustawy regulującej tę problematykę i mają na celu zwiększenie efektywności działania rolników w grupach.
Zgodnie z nowelizacją:
- ustawa regulująca powyższą problematykę będzie określała wyłącznie zasady organizowania się producentów rolnych w grupy producentów rolnych i ich związki,
- nadzór nad działalnością związków grup producentów rolnych sprawuje Prezes Agencji Rynku Rolnego.
Uchwalona ustawa nie zawiera dotychczasowych unormowań stanowiących podstawę udzielania grupom pomocy finansowej ze środków publicznych - wsparcie dla grup producentów zostało przekazane do finansowania z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich.
Obecnie w Polsce w grupach producentów rolnych zorganizowanych jest ok. 27,6 tys. producentów. To niewielki odsetek, biorąc pod uwagę fakt, iż w naszym kraju istnieje 1,5 mln gospodarstw rolnych. Czemu tak się dzieje? Zdaniem prezesa Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Andrzeja Grossa chodzi o uwarunkowania historyczne i mentalność ludzi, a także o obawy związane z rozpoczęciem takiej działalności.
- W takich krajach jak Niemcy czy Francja zrzeszanie się w grupy jest normą i rolnicy nie wyobrażają sobie innego funkcjonowania, ale w tych krajach Wspólna Polityka Rolna kształtowana się od 50 lat. A polscy producenci dopiero uczą się organizowania - mówi A. Gross.
W Polsce największe sukcesy odnoszą Grupy Producentów Owoców i Warzyw. Od wejścia Polski do Unii Europejskiej otrzymały one na inwestycje już 7,5 mld zł ze środków unijnych za pośrednictwem Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
Przynależność do takich grup ma wiele zalet. Producenci z grup owoców i warzyw mają przede wszystkim dostęp do specjalistycznego sprzętu i infrastruktury związanej ze zbiorem, przechowywaniem, magazynowaniem oraz przygotowywaniem i konfekcjonowaniem do sprzedaży.
Taka infrastruktura umożliwia dostosowanie produkcji do wymogów stawianych przez rynek w odniesieniu do jej jakości i ilości. Grupy producentów umożliwiają konsolidowanie produkcji pojedynczych członków w duże partie jednolitego towaru o ustandaryzowanej jakości.
Zaletą płynącą z przynależności do grupy producentów jest też niewątpliwie ich silna pozycja w negocjacjach z sieciami handlowymi. Wiadomo przecież, że rynek stanowią dziś odbiorcy hurtowi, duże platformy logistyczne, sieci handlowe czy importerzy zagraniczni. Dlatego grupy producentów stają się podstawowym ogniwem pomiędzy produkcją, a szeroko rozumianym handlem.
Konsolidowanie po stronie podaży za pośrednictwem grup i organizacji producentów staje się wręcz gospodarczą koniecznością, która docelowo poprawia pozycję rynkową producentów owoców i warzyw - podkreślają eksperci zajmujący się rynkami rolnymi.
Niemniej istotny jest także potencjał przechowalniczy grup. Dzięki unijnym środkom mają one dostęp do najnowszych technologii przechowywania, np. w chłodniach z kontrolowaną atmosferą albo w chłodniach z obniżoną zawartością tlenu. To sprawia, że czas wysyłki produktu może być bardziej elastyczny. Dlatego wiele grup świetnie sobie poradziło z łagodzeniem skutków rosyjskiego embarga - jabłka z ubiegłorocznych zbiorów do dziś przechowywane są w chłodniach i sukcesywnie sprzedawane. Do tego grupy producentów mogą aktywnie poszukiwać nowych kanałów dystrybucji i dywersyfikować rynki zbytu.
Uczestnictwo w takiej organizacji to także korzyści dla samych rolników, gdyż zyskują oni większy dostęp do rynku.
Tekst: DKS ARiMR
Zdjęcie: M. Kassa
Źródło
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
http://www.arimr.gov.pl/