W Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Radomiu w dniach 23 i 24 kwietnia b.r odbyło się szkolenie „Praktyczne wykorzystanie i wdrażanie wyników badań naukowych do zastosowania w produkcji zwierzęcej” , w którym uczestniczyli doradcy z całej Polski zajmujący się tematyką chowu i hodowli zwierząt gospodarskich.
Szkolenie rozpoczął dr Henryk Skórnicki Dyrektor CDR w Radomiu, wykładem którym zapoznał uczestników i wykładowców z tematem „Europejskie Partnerstwo na rzecz Innowacji „Wydajne i zrównoważone rolnictwo” a jego treść zawierała projekt tworzenia Krajowej Sieci Partnerstwa Innowacyjnego, ponieważ „skuteczne wdrażanie wyników (efektów) badań naukowych, a także innowacyjnych technologii, wymaga budowy systemu identyfikacji problemów, ich rozwiązań oraz sprawnego sytemu przekazywania (przesyłania) informacji do potencjalnych interesariuszy.”
Następnie wyniki 18 tematów badań przedstawili pracownicy naukowi z wyższych uczelni i instytutów badawczych; SGGW w Warszawie , Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie , Instytutu Zootechniki w Krakowie Balicach i Instytutu Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN w Jastrzębcu.
Tematy obejmowały zarówno produkcję bydła mięsnego i mlecznego , produkcję trzody chlewnej jak drobiu , m.in.
- Krzyżowanie towarowe bydła (cel, efekty, stan obecny i perspektywy rozwoju.
- Metody oceny wartości rzeźnej bydła z uwzględnieniem automatycznej, obiektywnej oceny tusz wołowych
- Obecne kierunki rozwoju produkcji mleka w odniesieniu do oczekiwań społecznych, ochrony środowiska i dobrostanu krów
- Wpływ systemu produkcji na stan zdrowotny krów i jakość mleka .
- Próby wzbogacania jakości prozdrowotnej siary i mleka krów poprzez stosowanie dodatków paszowych
- Sterowanie jakością produktów drobiarskich przez dobór odpowiedniego materiału genetycznego oraz modyfikację składu diety i technologii chowu.
- Wykorzystanie DDGS* w odchowie kurcząt i kaczek rzeźnych
- Wpływ dodatku selenu organicznego i witaminy E na wskaźniki reprodukcyjne oraz wartość użytkową gęsi rzeźnych.
- Możliwości wykorzystania DDGS* w żywieniu krów mlecznych
- Czynniki warunkujące cechy fizyko-chemiczne siary krów oraz poziom odporności biernej cieląt.
- Wykorzystanie sztucznej inseminacji w tworzeniu mieszańców międzygatunkowych gęsi o wysokich walorach jakościowych mięsa.
- Związek między kondycją krów (BCS) a cechami produkcyjnymi i reprodukcyjnymi
- Technologiczne i organizacyjne aspekty chowu i hodowli bydła ras mięsnych
- Dodatki paszowe poprawiające skład chemiczny mleka i status metaboliczny krów
- Wzbogacenie środowiska chowu świń i wymagania dotyczące obcinania ogonów u świń, zgodnie z Dyrektywą UE 2008/120/WE"
Prezentowane wyniki badań spotkały się z bardzo dużym zainteresowaniem uczestników i zostaną zawarte w zbiorczym wydawnictwie CDR O/ Radom po otrzymaniu materiałów od wykładowców.
Źródło
Centrum Doradztwa Rolniczego
http://cdr.gov.pl/