Wielkopolska Izba Rolnicza we współpracy z Gminnym Centrum Kultury w Dobrzycy, Urzędem Miejskim Gminy Dobrzyca, Urzędem Marszałkowskim Województwa Wielkopolskiego oraz Gminnym Związkiem Rolników Kółek i Organizacji Rolniczych w Dobrzycy zaprasza gminy Południowej Wielkopolski do wzięcia udziału w konkursie: "NASZE DZIEDZICTWO KULINARNE - SMAKI REGIONÓW POŁUDNIOWEJ WIELKOPOLSKI". Patronat medialny nad konkursem pełnią "WIEŚCI ROLNICZE" - miesięcznik wydawany przez Południową Oficynę Wydawniczą Sp. z o.o. w Jarocinie. Konkurs odbędzie się 17 maja o godzinie 12:00 na placu obok hali widowiskowo-sportowej przy ul. Szkolnej.
CEL KONKURSU
- Identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach domowych.
- Poszukujemy potraw i wyrobów specyficznych, charakterystycznych dla danego regionu, które mogą stać się jego wizytówką.
- Upowszechnianie wiedzy o możliwości wykorzystania walorów specyficznych, regionalnych produktów w ofercie lokalnego rolnictwa, turystyki (a w szczególności - agroturystyki).
- Dalszym etapem konkursu będzie możliwość wzięcia udziału w konkursie wojewódzkim.
PRZEDMIOT KONKURSU
Przez żywnościowe produkty regionalne rozumiemy potrawy lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub sporządzania potraw. Regionalne potrawy i wyroby muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami, często wynikającymi ze specyficznych warunków klimatycznych i glebowych regionu, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz powinny być od dawna znane w okolicy.
Produkty i wyroby będą oceniane w następujących kategoriach:
- Potrawy regionalne
- Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
(np. mięso, ryby, drób, wędliny, mleko, sery, farsze, miód i jego przetwory) - Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
(np. owoce, warzywa, konfitury, powidła, marmolady, octy, marynaty, soki, zakwasy, mąki, kasze, chleby i inne wypieki) - Napoje regionalne (bezalkoholowe)
- Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).
Zasady udziału w konkursie
W konkursie może wziąć udział jeden zespół reprezentujący daną gminę, który przedstawi potrawę lub produkt spełniający warunki podanej wyżej definicji oraz prześle wypełnioną kartę zgłoszeniową do konkursu z podanym przepisem na potrawę lub produkt.
Akceptacja warunków konkursu świadczy o wyrażeniu zgody na publikację zdjęć i przepisów zaprezentowanych potraw lub produktów.
Przebieg konkursu
Przesłanie do dnia 14.05.2014 r. wypełnionych KART ZGŁOSZENIA PRODUKTU na wskazany przez organizatorów konkursu adres:
E-mail: dyrektor@gck-dobrzyca.pl
lub ul. Koźmińska 10, 63-330 Dobrzyca.
Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/