Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa corocznie prowadzi kontrole w zakresie stosowania środków ochrony roślin w gospodarstwach, na etapie produkcji pierwotnej. W ramach tego nadzoru, w trakcie całego sezonu wegetacyjnego, pobierane są próbki płodów rolnych roślin z około 70 gatunków roślin do badania pod kątem pozostałości środków ochrony. W pierwszym etapie realizacji tego zadania pobierane są próbki z upraw nowalijek (sałaty, rzodkiewki, szczypiorku, naci pietruszki, cebuli dymki, młodej marchewki), niemniej jednak inspektorzy mogą pobierać inny, dostępny wczesną wiosną, spod osłon bądź z pola, asortyment. Prowadzone analizy obejmują badania pod kątem pozostałości około 480 substancji czynnych wchodzących w skład środków ochrony roślin.
W bieżącym sezonie wegetacyjnym Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa pobierze 4000 próbek płodów rolnych do badań pod kątem pozostałości środków ochrony roślin. Do tej pory pobrano 71 próbek warzyw, tzw. nowalijek (ogórków i pomidorów spod osłon, rzodkiewki, sałaty, pieczarek, szczypiorku, cebuli dymki, naci pietruszki i rabarbaru), tylko w jednym przypadku stwierdzono nieprawidłowości.
Troska o zdrowie konsumentów wymaga, by płody rolne były bezwzględnie wolne od przekroczeń najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości środków ochrony roślin, a stosowane przez producentów środki ochrony roślin były dedykowane do upraw wymienionych w etykiecie środka.
Źródło
Państwowa Inspekcja Ochrony
Roślin i Nasiennictwa
http://piorin.gov.pl/