Minister w sprawie oświadczenia MSZ Federacji Rosyjskiej

Nie ma zgody strony polskiej na wyłamywanie się z europejskiej solidarności w stosunku do Federacji Rosyjskiej w sprawie ograniczeń dotyczących ASF, ale ani ja i nikt z resortu rolnictwa nie wypowiadał się o wprowadzeniu embarga na produkty rolne z niektórych państw UE do Polski. Jesteśmy w ramach jednolitego rynku i obowiązuje nas swobodny przepływ towarów. Afrykański pomór świń nie rozprzestrzenia się. Tymczasem na terytorium Federacji Rosyjskiej są setki ognisk ASF i to w stadach hodowlanych.

Polska wieprzowina jest zdrowa. Po wykonaniu tysięcy prób nie znaleziono żadnego nowego przypadku u dzików. Nie było i nie ma żadnego przypadku ASF wśród stad hodowlanych. Jedyne dwa, stwierdzone przypadki dotyczą dwóch dzików znalezionych przy granicy z Białorusią ponad miesiąc temu.

Wczorajsze oświadczenie MSZ Federacji Rosyjskiej jest próbą rozbicia unijnej solidarności. Nie chcemy żadnej wojny handlowej z Federacją Rosyjską, ale partnerskich relacji gospodarczych.

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi