Projekt realizowany jest od stycznia w ramach działania 16 „Współpraca” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014 – 2020. Prace, którymi kierują dr hab. Piotr Latocha, prof. SGGW, oraz dr inż. Monika Janaszek–Mańkowska, potrwają 22 miesiące.
Celem projektu jest zoptymalizowanie procedury pozbiorczej owoców minikiwi (Actinidia arguta), w tym określenie reżimu temperaturowego, opracowanie prototypu modułu sortującego owoce pod względem ich dojrzałości oraz opracowanie optymalnej technologii przechowywania chłodniczego. Prace badawcze zakładają opracowanie, a następnie walidację algorytmów oceny stopnia dojrzałości owoców aktinidii, których zwieńczeniem będzie powstanie prototypowego automatycznego urządzenia sortującego z modułem wizyjnym.
Uzyskane rezultaty pozwolą na opracowanie nowatorskiej procedury postępowania pozbiorczego dla owoców minikiwi oraz nowej technologii w zakresie ich sortowania, co przyczyni się do dalszego rozwoju produkcji tych owoców w Polsce.
Projekt realizowany jest w ramach konsorcjum, w skład którego oprócz SGGW wchodzą plantatorzy oraz jednostka popularyzująca rezultaty operacji wśród rolników zainteresowanych uprawą minikiwi.
Czytaj również: Minikiwi z SGGW na sklepowych półkach
Źródło
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
http://www.sggw.pl