Marnowanie żywności - nowe przepisy

Prezydent RP podpisał ustawę dnia 19 lipca 2019 r. o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, która określa zasady postępowania z żywnością oraz obowiązki sprzedawców w celu przeciwdziałania marnowaniu żywności oraz negatywnym skutkom społecznym, środowiskowym i gospodarczym wynikającym z jej marnowania.

Ustawa nakłada m.in. następujące obowiązki na podmioty prowadzące sklepy o powierzchni powyżej 250 m2:

  • Zawarcie umowy z organizacją pozarządową dotyczącej nieodpłatnego przekazywania żywności spełniającej wymogi prawa żywnościowego, a nieprzeznaczonej do sprzedaży (w szczególności ze względu na wady jej wyglądu albo jej opakowań).
  • Przeprowadzanie w jednostkach handlowych kampanii edukacyjno-informacyjnych w zakresie racjonalnego gospodarowania żywnością oraz przeciwdziałania marnowaniu żywności.
  • Ponoszenie opłaty za marnowanie żywności (według stawki 10 gr za 1 kg marnowanej żywności).
 Źródło
 Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
 http://www.ijhar-s.gov.pl

125ml milk

Cenimy sobie Państwa wypowiedzi,
dlatego prosimy aby były one wyrażane w dobrym tonie oraz nie łamały polskiego prawa.
Komentarze łamiące te zasady będą niezwłocznie usuwane.
Dodaj komentarz
*
Tytuł komentarza:
*
Komentarz:
komentarz
*
Podpis:

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o najważniejszych wiadomościach rolniczych oraz przydatnych poradach rolniczych możesz zapisać się do newslettera (po lewej stronie ekranu).

TAGI: żywności; marnowanie; marnowaniu; przepisy; przeciwdziałania; obowiązki; żywnością; wyglądu; jednostkach; przeprowadzanie; opakowań).; (w szczególności; względu; kampanii; spr;

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »