Niedzielna impreza (24.08.) Lubuskie Smaki przyciągnęła rzesze zwiedzających do przygotowanych atrakcji w Skansenie w Ochli. Wystawiło się ponad 80 wystawców i producentów żywności oraz rękodzielników. Zainteresowaniem cieszyły się zwłaszcza kulinaria tradycyjne bukowińskie, poleskie i wileńskie. Lubuska Izba Rolnicza również przygotowała smaczną degustację „pod strzechą” i promowała lokalne specjały drobiowe w pięknym plenerze chaty z Krobielewa. Kiedyś każda gospodyni potrafiła przygotować z własnych surowców żywność na cały rok, by zachować sposoby i pamięć tej tradycji przygotowano warsztaty robienia masła, sera, wypieku chleba czy robienia słodyczy.
Degustacji potraw towarzyszyły także występy artystyczne w ramach corocznego Festiwalu folkloru, na scenie plenerowej zagościł Lubuski Zespół Pieśni i Tańca i nieco egzotyczny dla nas grecki Kalarrytes. Greccy goście poczęstowali publiczność prawdziwą sałatką grecką, składającą się z warzyw i oleju.
Dostępne dla zwiedzających były również wystawy – wiejski transport, dawne maszyny rolnicze, zbiór dzieł ludowych artystów, w tym monumentalna płaskorzeźba o winiarstwie Jana Papiny.
Red.
Źródło
Lubuska Izba Rolnicza
http://lir.agro.pl/