LUBUSKIE SMAKI W SKANSENIE W OCHLI

Niedzielna impreza  (24.08.) Lubuskie Smaki  przyciągnęła rzesze zwiedzających do przygotowanych atrakcji  w Skansenie w Ochli. Wystawiło się ponad 80 wystawców i producentów żywności  oraz rękodzielników. Zainteresowaniem cieszyły się zwłaszcza kulinaria tradycyjne bukowińskie, poleskie i wileńskie. Lubuska Izba Rolnicza również przygotowała smaczną degustację „pod strzechą” i promowała lokalne specjały drobiowe w pięknym plenerze chaty z Krobielewa. Kiedyś każda gospodyni potrafiła przygotować z własnych surowców żywność  na cały rok, by zachować sposoby i pamięć tej tradycji przygotowano warsztaty robienia masła, sera, wypieku chleba czy  robienia słodyczy.

Degustacji potraw towarzyszyły także występy artystyczne w ramach  corocznego Festiwalu folkloru, na  scenie plenerowej zagościł  Lubuski Zespół Pieśni i Tańca  i nieco egzotyczny dla nas  grecki Kalarrytes. Greccy goście poczęstowali publiczność prawdziwą sałatką grecką, składającą się z warzyw i oleju.

Dostępne dla zwiedzających były również wystawy – wiejski transport, dawne maszyny rolnicze, zbiór dzieł ludowych artystów, w tym monumentalna płaskorzeźba o winiarstwie Jana Papiny.

Red.








Źródło
Lubuska Izba Rolnicza
http://lir.agro.pl/

125ml milk

DSC 0676 150x150
Cenimy sobie Państwa wypowiedzi,
dlatego prosimy aby były one wyrażane w dobrym tonie oraz nie łamały polskiego prawa.
Komentarze łamiące te zasady będą niezwłocznie usuwane.
Dodaj komentarz
*
Tytuł komentarza:
*
Komentarz:
komentarz
*
Podpis:

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o najważniejszych wiadomościach rolniczych oraz przydatnych poradach rolniczych możesz zapisać się do newslettera (po lewej stronie ekranu).

TAGI: ; ; lubuskie; również; zwiedzających; zespół; lubuski; goście; ;

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »