W dniu 12 października br. na terenie Zielonogórskiego Rynku Rolno – Towarowego SA odbyła się już po raz czwarty impreza pn. Lubuskie Plony Jesieni. Impreza ma celu przede wszystkim promocję lubuskich produktów rolno-spożywczych, dlatego nie mogło tam zabraknąć, miejscowych warzywników, producentów miodu, wina, wędlin, serów, oleju lnianego itp., a także kół gospodyń wiejskich ze swojskimi potrawami. Do udziału w Lubuskich Plonach Jesieni zostały zaproszone również instytucje rolnicze, a wśród nich Lubuska Izba Rolnicza, która na swoim stoisku zachęcała do spożywania produktów zbożowych oraz przeprowadziła warsztaty dla dzieci pn. Od ziarenka do bochenka, na których najmłodsi mogli się dowiedzieć skąd się bierze chleb, z jakich zbóż jest produkowany itp. oraz wykazać zdolnościami plastycznymi i kreatywnością podczas zabawy z masą solną i dodatkami zbożowymi. Dorośli wiedzą jak powstaje chleb natomiast duże problemy sprawiało im rozpoznawanie ziarna zbóż o co byli pytani przechodząc obok stoiska LIR. Pytanie „co to za zboże?” nie ominęło również Elżbiety Polak Marszałek Województwa Lubuskiego, na szczęście miała u boku Stanisława Tomczyszyna Członka Zarządu Województwa Lubuskiego, który bezbłędnie określił wszystkie gatunki.
Imprezę uświetniały występy zespołów ludowych i śpiewaczych zachęcając do zabawy, poczęstunek uczestników zupą dyniową podawaną przez Członków Zarządu Województwa, a także sama pogoda – złota polska jesień.
P. Sas
Źródło
Lubuska Izba Rolnicza
http://lir.agro.pl/