Podczas wrześniowych Międzynarodowych Targów Poznańskich co roku przyznawane są nagrody Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki regionów”. Konkurs promuje żywność tradycyjną i regionalną, przyznając statuetki „Perły”. Do województwa lubuskiego powędrowały aż cztery takie nagrody:
1. Wojnowski leszcz i sandacz na kwaśno – PPH „Fisch-Net” Małgorzata i Grzegorz Koza,
2. Miód akacjowy – Rodzinna Pasieka Ignacy Żegleń,
3. Naturalnie mętny sok tłoczony – Gospodarstwo rolne Jolanta i Marek Szronowie,
4. Miód pitny Trójniak Pański – Lubuska Pętla Kulturalna, Adam Mocny.
W XV edycji konkursu na najlepszą regionalną potrawę nominowanych zostało 12 potraw z 12 regionów. Jury wyróżniło „Perłą” 10 z nich. W tej kategorii również nagroda powędrowała do Lubuskiego. „Perłę” za pierś gęsią macerowaną w białym winie zapiekaną w liściach winnych z jabłkiem imbirowym otrzymali Kinga i Robert Koziarscy z Winnicy „Kinga”.
więcej na www.lubuskie.pl
Źródło
Lubuska Izba Rolnicza
http://lir.agro.pl/