W dniach 4-7 czerwca 2019r. Lubuska Izba Rolnicza zorganizowała we współpracy z Sekretariatem Regionalnym Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich wyjazd studyjny na Pomorze pod tytułem „Rozwijanie sieci współpracy producentów produktów regionalnych i tradycyjnych”.
Głównym celem przedsięwzięcia była wymiana doświadczeń naszych regionalnych producentów z wytwórcami na Pomorzu, w regionie Kaszuby, Żuławy i Kociewie.
W wyjeździe uczestniczyli lubuscy rolnicy, producenci rolni, sadownicy, producenci produktów ekologicznych, producenci produktów regionalnych i tradycyjnych oraz osoby związane z lubuskimi produktami regionalnymi i tradycyjnymi.
Celem wyjazdu w rejony o wysoce rozwiniętej produkcji produktów ekologicznych oraz regionalnych i tradycyjnych było zapoznanie się z historią i tradycją ich wytwarzania, zapoznanie z procesem, metodami i etapami produkcji oraz ze specyfiką produktów i ich związków z obszarem geograficznym.
Wizyta była okazją ukazania wpływu tradycyjnych i regionalnych produktów żywnościowych na rozwój i atrakcyjność obszarów wiejskich.
Zapraszamy do zapisywania się do partnerstwa
w Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na www.ksow.pl
Źródło Lubuska Izba Rolnicza http://lir.agro.pl/