Kukurydza zajmuje trzecie miejsce pod względem światowej powierzchni zasiewów i pierwsze pod względem wysokości zbiorów. W 2014 r. powierzchnia jej upraw w Polsce wyniosła ok. 1,1 mln ha. Jednak kukurydza wciąż za rzadko gości na naszych stołach. Aby temu przeciwdziałać Polski Związek Producentów Kukurydzy przeprowadził kampanię „Kukurydza – słoneczne ziarno zdrowia”, finansowaną ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
„Wśród wszystkich roślin produkcji polowej, w uprawie kukurydzy dokonał się w największy postęp. Dotyczy to zarówno całego świata, jak naszego kraju. Kukurydza jest dziś szeroko uprawiana na terenie całej Polski, nie tylko na kiszonkę, ale także na ziarno. Plony kukurydzy ziarnowej są blisko dwukrotnie większe niż średnie plony zbóż. Jeszcze 15 lat temu ziarno kukurydzy wyprodukowane w Polsce zaspokajało 10-20% potrzeb, dziś produkcja w pełni pokrywa nasze zapotrzebowanie, a nawet konieczny jest eksport 1-1,5 mln ton” – powiedział profesor Tadeusz Michalski, prezes PZPK podczas konferencji prasowej „Kukurydza – słoneczne ziarno zdrowia” zorganizowanej 26 listopada w Warszawie, a sfinansowanej ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
Dr inż. Roman Warzecha wtórował tym słowom podkreślając, że w Polsce funkcjonują jedynie nieliczne zakłady przetwórcze. Kukurydzę cukrową (potocznie zwaną również słodką) uprawia się na ok. 7 tysiącach hektarów, z czego około 5,5 tys. ha na potrzeby przemysłu przetwórczego (głównie na ziarno konserwowane w puszkach i na mrożone kolby). Spożycie kukurydzy cukrowej w naszym kraju wynosi niespełna 0,5 kg na mieszkańca, zaś w Stanach Zjednoczonych wartość ta wynosi ponad 10 kg. „Mamy jeszcze wiele do zrobienia w kwestii promocji spożycia kukurydzy wśród Polaków. Polski Związek Producentów Kukurydzy rozpoczął w 2014 roku kampanię finansowaną ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych, której celem jest edukowanie konsumentów na temat walorów tej rośliny i jej przetworów – kaszy, mąki, płatków, chrupków czy oleju kukurydzianego. W ramach naszych działań uczestniczyliśmy w wystawach i Dniach Kukurydzy w całym kraju, stworzyliśmy film i wydawnictwa promocyjne dla dzieci i dorosłych. Mam nadzieję, że kukurydza – słoneczne ziarno zdrowia zagości szerzej nie tylko na naszych polach, ale również stołach” – zapewnił dr inż. Roman Warzecha, członek rady PZPK, który prawie od 25 lat prowadzi liczne badania nad uprawą i hodowlą kukurydzy.
Dietetyk Justyna Marszałkowska – Jakubik poinformowała, że kukurydza i jej przetwory powinny na stałe zagościć w naszej diecie. „Kukurydza ziarnowa i cukrowa mają szereg zalet. Przede wszystkim należy podkreślić brak glutenu, który umożliwia spożycie tej rośliny przez alergików i osoby chore na celiakię. Ponadto roślina jest bogatym źródłem węglowodanów, błonnika, witamin i minerałów. Jej częste spożycie usprawnia trawienie, obniża stężenie cholesterolu we krwi, zwiększa odporność. Zawarta w kukurydzy luteina jest przeciwutleniaczem chroniącym organizm przed działaniem wolnych rodników.”
Kampania „Kukurydza – słoneczne ziarno zdrowia” to pierwsze działania promocyjne prowadzone przez Polski Związek Producentów Kukurydzy w ramach Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. „W 2014 roku w ramach tego Funduszu organizacje branżowe zrealizowały ponad 20 kampanii o łącznej wartości ponad 3,5 miliona złotych. Łącznie od powstania Funduszy Promocji w 2009 roku wypłacono ponad 207 milionów złotych” – powiedział Witold Wierzbiński, zastępca dyrektora Biura Promocji Żywności Agencji Rynku Rolnego, która nadzoruje Fundusze.
Polski Związek Producentów Kukurydzy szacuje, że średnie plony kukurydzy w tym roku wyniosą ok. 60dt/ha. Najsłabsze zbiory zapowiadane są na północy kraju. Rolników nie rozpieszczają również ceny – średnio za kukurydzę o wilgotności 30% otrzymuje się w skupach 350 zł/t netto. Ta niekorzystna sytuacja może wpłynąć na wielkość przyszłorocznej produkcji, której areał może spaść do 10% z rokiem bieżącym.
W 2014 r. powierzchnia upraw w Polsce osiągnęła 1,1 mln ha – 500 tys. ha to zasiewy na kiszonkę, ok. 600 tys. ha to kukurydza na ziarno.
Konferencja sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych