Wielkopolska Izba Rolnicza serdecznie poleca publikację pt. „Przepisy gospodyni” przygotowaną przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze. To niezwykła, pięknie wydana książka kucharska, zawierająca przepisy, które w latach 1957-2020 publikowane były na łamach czasopisma Gospodyni.
Przepisy zebrała i zredagowała Katarzyna Kosmala, która prowadzi dział kulinarny w „Gospodyni”. Na okładce książki czytamy: Czasem trzeba mieć dosłownie kilka najprostszych produktów, by dzięki „Przepisom Gospodyni” wyczarować przepyszne danie. Przeglądając pozycję i szukając pomysłu na posiłek, czytający będą mieli też okazje przenieść się w czasie i wspomnieć to co działo się w kuchni mam czy babć. Wzruszająca podróż kulinarna gwarantowana.
Książka zawiera przepisy na przystawki, zupy, dania główne a także na desery, napoje i marynaty. W sumie 140 unikatowych przepisów nadesłanych przez czytelniczki Gospodyni. Przepisy gromadzone były przez ponad 60 lat, dzięki nim prześledzić możemy jak na przestrzeni tego czasu zmieniały się trendy kulinarne, w których odzwierciedlenie mają przemiany społeczne i gospodarcze. Wszystkie te przepisy łączy to, że jest to kuchnia domowa, prosta i smaczna.
Książkę otwiera przepis na sałatkę z kapusty włoskiej z żurawinami, pochodzący z 1957 roku z pierwszego nr Gospodyni, na kolejnych stronach można znaleźć przepis na kluski kładzione piwne z 1979 roku, surówkę z jarmużu z lat osiemdziesiątych oraz wiele oryginalnych przepisów z ostatnich lat. Książka może być inspiracją przy przygotowywaniu codziennych posiłków ale także tych bardziej uroczystych czy świątecznych.
Uzupełnieniem przepisów są piękne zdjęcia, które z pewnością stanowić będą dodatkową inspiracje i zachętę do kulinarnych działań.
Opracowanie: K. Strzyż
Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/