Znamy już laureatów I edycji Ogólnopolskiego konkursu dla średnich szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS), którego organizatorem jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wspólnie z Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie.
Najlepsze przepisy kulinarne wyłonione w I etapie konkursu i zakwalifikowane do Finału wykorzystują w sumie 22 polskie produkty spośród wszystkich zarejestrowanych lub aplikujących o rejestrację jako ChNP, ChOG, GTS. Obecnie 35 polskich produktów znajduje się w unijnym systemie ChNP, ChOG, GTS. Jeden produkt - Jagnięcina podhalańska - aplikuje o rejestrację.
Finał i uroczyste rozstrzygnięcie konkursu odbędzie się w dniu 2 października 2012 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 im. Prof. Odona Bujwida w Krakowie. W oparciu o najlepsze przepisy kulinarne zostanie przygotowanych 10 potraw finałowych, po ocenie których zostaną wyłonieni zwycięzcy konkursu.
Przypomnijmy - celem konkursu jest promocja polskich produktów zarejestrowanych lub aplikujących o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS) poprzez wyróżnienie najciekawszych autorskich przepisów kulinarnych wykorzystujących te produkty.
Przepisy kulinarne zakwalifikowane do Finału konkursu:
- Polędwiczka pieczona z zalewy miodów pitnych na szpinaku miodowym podana z zapiekanką ziemniaczaną z oscypkiem i kiełbasą myśliwską w towarzystwie balsamicznego sosu z wiśniami nadwiślankami.
- Karp zatorski w pistacjowym chruście podany na warzywnym julienne wraz z uszkami z kaszą gryczaną, bryndzą i orzechami laskowymi.
- Choiński zawijaniec z sałatką z kiszonych szparagów.
- Kotleciki jagnięce pod chrustem z borowików z truflowym puree ziemniaczanym i słodko- kwaśną cukinią.
- Piernikowa karkówka w sosie śliwkowym w towarzystwie żurawin, jabłek i pieczonych ziemniaków.
- Pierś z gęsi w jabłkach Wealthy i sosie truskawkowo – jabłkowym z nutą rozmarynu.
- Roladki z piersi kaczki marynowanej w onisiówce, faszerowane boczkiem i oscypkiem z nutą rozmarynu.
- Syty Jasiek na sałatce oblany sosem.
- Tort makowy na miodzie drahimskim z suską sechlońską aromatyzowany lubelskim dwójniakiem.
- Pierś z kaczki z sosem wiśniowym podana z zielonymi szparagami na muślinowym puree ziemniaczano-fasolowym z sorbetem z melona.
Opieka medialna:
Źródło
Centrum Doradztwa Rolniczego
http://cdr.gov.pl/