Do tegorocznej edycji konkursu „Na Wsi Najlepiej – 12 dobrych praktyk w turystyce wiejskiej” zgłoszono aż 169 obiektów związanych z polską turystyką wiejską. Kapituła wybrała 4 zwycięzców i 8 laureatów konkursu. Wybór ogłoszono w trakcie konferencji 9 sierpnia w Warszawie.
IDEA KONKURSU
Polska Organizacja Turystyczna, zwracając uwagę na potencjał turystyczny polskiej wsi przeprowadziła drugą edycję konkursu „Na wsi najlepiej – 12 dobrych praktyk w turystyce wiejskiej”. Jego celem jest wyłonienie najciekawszych miejsc i atrakcji związanych z tą formą turystyki.
- Polska wieś, ze swoją tradycją, zróżnicowaną przyrodą, kuchnią, spokojem i życzliwością mieszkańców stanowi dziś niezwykle atrakcyjny produkt turystyczny w pełni nowoczesny, ale też czerpiący z regionalnego ducha i kultury. Bogactwo to przekłada się na wiele możliwości rozwoju i specjalizacji turystyki wiejskiej, co znalazło doskonałe odzwierciedlenie w ofertach, nadesłanych na konkurs „Na wsi najlepiej – 12 dobrych praktyk w turystyce wiejskiej”. Ciekawe i nieszablonowe propozycje tylko potwierdzają ogromny potencjał tkwiący w Państwa kreatywności, szerokich horyzontach i rozległych zainteresowaniach, pozwalających na nowatorskie wykorzystanie dziedzictwa przyrodniczego, kulturowego i kulinarnego — podkreślił w liście skierowanym do uczestników minister sportu i turystyki Witold Bańka.
Polska Organizacja Turystyczna realizuje projekt, w tym konkurs i jego promocję, ze środków pozyskanych z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich. Główne cele tego programu, koordynowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, to poprawa konkurencyjności rolnictwa, zrównoważone zarządzanie zasobami naturalnymi i działania w dziedzinie klimatu oraz zrównoważony rozwój terytorialny obszarów wiejskich.
- Polska wieś może zaoferować delikatesy pod każdym względem. Bogactwo kulturowe, bogactwo etniczne tych różnych narodów, które wśród nas, Polaków przez wieki mieszkały: Tatarów, Żydów, Niemców, Holendrów, Rosjan, Litwinów. To wszystko odcisnęło piętno na naszej regionalnej kuchni w sensie smaków, aromatów, sposobu przyrządzania – podkreślił minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski dodając, że w połączeniu z naturalnymi metodami produkcji, zróżnicowanym krajobrazem oraz cennym dziedzictwem kulinarnym wieś jest coraz bardziej atrakcyjna jako obszar do rozwoju turystyki i wypoczynku.
Laureaci, oprócz statuetek, otrzymali bezpłatny pakiet promocyjny – wsparcie w działaniach marketingowych oraz możliwość współpracy z popularnymi blogerami. Oferta obiektów wyróżnionych w konkursie zostanie także przedstawiona w wydawnictwie, które ukaże się w nakładzie 10. tys. egzemplarzy. Te będą dystrybuowane m.in. na targach krajowych oraz w siedzibach regionalnych i lokalnych organizacji turystycznych.
- To druga edycja projektu „Na wsi najlepiej – 12 dobrych praktyk w turystyce wiejskiej”. Ucieszyła nas bardzo duża liczba zgłoszeń. Otrzymaliśmy ich o 47 proc. więcej niż w ubiegłym roku. Wart podkreślenia jest także wysoki poziom kandydujących obiektów. To pokazuje jak potrzebny jest ten projekt. Serdecznie gratuluję laureatom i mam nadzieję, że kolejne edycje konkursu pomogą odkryć równie interesujące miejsca, przyczyniając się do ich promocji. Chcemy, aby Polacy byli coraz bardziej świadomi walorów rodzimej turystyki oraz szerokiej oferty, którą znajdziemy na wsiach — dodał prezes POT Robert Andrzejczyk.
O tym jak ważny jest to konkurs i jak bardzo potrzebny świadczą wypowiedzi laureatów zeszłorocznej edycji, których po zwycięstwie odwiedziło bardzo wielu nowych gości. Podkreślają oni, że właściciele obiektów na polskich wsiach najbardziej potrzebują skutecznej promocji.
- Dzięki udziałowi w konkursie „Na wsi najlepiej" nasze gospodarstwo stało się rozpoznawalne na tle innych agroturystyk. Wzmocniły to liczne działania promocyjne POT, takie jak profesjonalna sesja zdjęciowa, artykuły publikowane w znanych portalach internetowych czy wpis na popularnym blogu - podsumowali Ewa i Waldemar Nisiewiczowie z „Ziołowego Dzbanka”, jedni z laureatów pierwszej edycji konkursu w kategorii.
WYBÓR LAUREATÓW
Kandydaci, właściciele obiektów turystycznych zlokalizowanych na terenach wiejskich w całej Polsce, mogli zgłosić się do jednej z czterech kategorii:
- Wypoczynek u rolnika
- Wypoczynek na wsi
- Oferta uzupełniająca wypoczynek na wsi
- Tradycyjna kuchnia polskiej wsi
169 prawidłowo złożonych wniosków zostało ocenionych przez Kapitułę konkursu, w której skład weszli zewnętrzni eksperci oraz przedstawiciele Polskiej Organizacji Turystycznej, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Ministerstwa Sportu i Turystyki. W swoich ocenach Kapituła brała pod uwagę jakość oferty turystycznej, jej innowacyjność, dostępność oraz powiązanie z kulturowymi i naturalnymi zasobami wsi.
LAUREACI KONKRSU:
Kategoria – Wypoczynek u rolnika
- miejsce Folwark „Wrzosówka” Holiday Home,
- miejsce Gospodarstwo Ekoagroturystyczne – Zagroda Edukacyjna „Kamez”,
- miejsce Siedlisko Leluja.
Kategoria – Wypoczynek na wsi
- miejsce Agroturystyka Pod Jabłonią,
- miejsce Pod Tulipanem i Domek na górce,
- miejsce Chatka Włóczykija.
Kategoria – Oferta uzupełniająca wypoczynek na wsi
- miejsce Małopolska wieś z Tradycją,
- miejsce Agroturystyka Polana i Brzozowy Dworek,
- miejsce Bieszczadzka szkoła rzemiosła.
Kategoria – Tradycyjna kuchnia polskiej wsi
- miejsce Dworek Tradycja,
- miejsce Podlaski Szlak Kulinarny,
- miejsce Smakiem Kaszubskiej Żurawiny.
ZWYCIĘZCY KONKURSU:
Kategoria – Wypoczynek u rolnika - Folwark „Wrzosówka” Holiday Home
Kameralne i magiczne miejsce ukryte wśród pól i lasów z widokiem na całą panoramę Karkonoszy. Dom zachwyca połączeniem najnowszego designu z rustykalnym stylem, poszanowaniem tradycji i wiejskiej architektury. Goście mają do dyspozycji bogatą ofertę dodatkową: warsztaty kulinarne, wytwarzanie świec zapachowych, opieka nad stadem owiec czy zabiegi na ciało na łonie natury.
Kategoria – Wypoczynek na wsi - Agroturystyka Pod Jabłonią
Lokalizacja gospodarstwa na terenie Kazimierskiego Parku Krajobrazowego sprzyja aktywnemu wypoczynkowi i umożliwia korzystanie z bogatych walorów przyrodniczych oraz specyficznego mikroklimatu. Gospodarze wnoszą od siebie gościnność, opowieści o lokalnej historii, dostęp do 5 ha sadu jabłkowego, a także smaczną domową kuchnię opartą na lokalnych produktach.
Kategoria – Oferta uzupełniająca wypoczynek na wsi - Małopolska wieś z Tradycją
Małopolska wieś z tradycją zaprasza do przyjazdu na małopolską wieś i do poznawania najpiękniejszych ludowych tradycji i obrzędów, które są od stuleci kultywowane w tej części Polski. Gospodarze to pasjonaci, ludzie wyjątkowi, otwarci, znający i pielęgnujący historię i tradycję swoich „Małych Ojczyzn”, chętnie spędzający czas ze swoimi Gośćmi, prezentując im lokalne zabytki, folklor i zwyczaje.
Kategoria – Tradycyjna kuchnia polskiej wsi - Dworek Tradycja
Pasja właścicielki nie ma końca. Kolekcjonuje stare pomorskie przepisy, piecze, gotuje, zbiera zioła, grzyby, dzikie owoce, wytwarza konfitury, pekluje mięsa, wstawia nalewki i opisuje wszystkie czynności. W kuchni wciąż używane są dawne sprzęty gospodarstwa domowego, m.in. makutry, misy, dzbanki i kubki. W Dworku Tradycja organizowane są festiwale i warsztaty kulinarne, podczas których podtrzymywane są dawne tradycje.
Pełna lista półfinalistów oraz szczegóły związane z konkursem dostępne na stronie: nawsinajlepiej.polska.travel
Źródło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi https://www.gov.pl/rolnictwo/