Wybuchające ostatnio afery związane z fałszowaniem mięsa, czy przerobem padłych zwierząt, podważają zaufanie konsumentów do bezpieczeństwa całego łańcucha żywnościowego.
Zdaniem samorządu rolniczego wynika to w znacznej mierze z systemu nadzoru funkcjonującego w Inspekcji Weterynaryjnej.
Koniecznym jest przeprowadzenie zmian systemowych organizacji Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej. Nadzór nad ubojem i przetwórstwem żywności powinien pełnić urzędowy lekarz weterynarii, a nie na zleceniu inspekcji weterynaryjnej lekarz weterynarii wykonujący prywatną praktykę. Brak natychmiastowej reakcji resortu rolnictwa w tym zakresie może spowodować stałą utratę wieloletnich starań o zdobycie rynków.
Jednocześnie KRIR zwraca uwagę na problem braku implementacji przepisów rozporządzenia Rady (WE) nr 1099/2009 do prawodawstwa krajowego związanego z ubojem z konieczności.
Redaktor: Małgorzata Jawid
Źródło
Krajowa Rada Izb Rolniczych
http://krir.pl