Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych, realizując wniosek z III Posiedzenia Krajowej Rady Izb Rolniczych VI Kadencji, które odbyło się 31 stycznia 2020 roku, wystąpił do Prezesa Najwyższej Izby Kontroli (pismo z dnia 21 lutego 2020 r.) o wszczęcie kontroli w Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych i systemów jakości żywności oraz nadzoru nad tymi systemami w Polsce.
W ostatnich miesiącach odnotowano wiele przypadków wprowadzania do obrotu produktów porażonych mykotoksynami. Przykładem mogą być doniesienia o wykryciu mykotoksyn w kaszy gryczanej i kaszy jaglanej sprzedawanej w sieciach handlowych.
Tylko w styczniu 2020 r. pojawiły się dwa niepokojące zdarzenia: sieć Selgros Cash&Carry wycofała dwie serie kaszy gryczanej ze sprzedaży, po tym jak w badaniach laboratoryjnych stwierdzono przekroczenie dopuszczalnego poziomu ochratoksyny A, również sieć Biedronka wycofała kaszę jaglaną firmy Sawex i prosiła klientów o zwrot trzech partii kaszy jaglanej Plony Natury.
Uważamy, że niedopuszczalne jest, że pomimo wielu funkcjonujących instytucji i systemów kontroli jakości, wprowadzana jest do obrotu handlowego żywność, która jest zagrożeniem zdrowia i życia konsumentów, co w konsekwencji uderza w producentów rolnych.
Źródło: KRIR
Źródło Lubuska Izba Rolnicza http://lir.agro.pl/