11 stycznia 2024 r. w Warszawie odbyła się jubileuszowa Gala z okazji 30-lecia Naukowej i Akademickiej Sieci Komputerowej – Państwowego Instytutu Badawczego. Podczas tego wydarzenia KOWR odebrał, przyznane przez NASK, wyróżnienie za działalność na rzecz cyfryzacji Polski i rozwoju społeczeństwa informacyjnego.
Wyróżnienie jubileuszowe dla KOWR za działalność na rzecz cyfryzacji Polski i rozwoju społeczeństwa informacyjnego oraz podziękowanie za współpracę badawczo-rozwojową z rąk Roberta Króla, Zastępcy Dyrektora NASK, w imieniu Dyrektora Generalnego KOWR, odebrała Anna Mączka, Zastępca Dyrektora Departamentu Innowacji KOWR.
Współpraca KOWR i NASK dotyczyła realizacji pilotażu strategicznego dla polskiego sektora rolno-spożywczego projektu Paszportyzacja polskiej żywności. Warto podkreślić, że pilotaż, jako pierwszy w Polsce, był realizowany w oparciu o art. 10c ust. 1 ustawy z dnia 8 sierpnia 1996 r. o Radzie Ministrów, którym to Prezes Rady Ministrów może powierzyć podmiotowi sektora publicznego realizację zadań z zakresu m.in. informatyzacji sektora publicznego oraz innowacji cyfrowych i rozwoju społeczeństwa informacyjnego oraz przeciwdziałania wykluczeniu cyfrowemu. Wybór NASK był podyktowany faktem, iż posiada on wiedzę i doświadczenie w realizacji projektów badawczo-rozwojowych, rozwoju metod naukowych oraz w praktycznym stosowaniu opracowanych metod, jak również zdolność dostosowywania świadczonych usług do występujących potrzeb, najnowszych osiągnięć technik obliczeniowych oraz pojawiających się zagrożeń związanych z cyberbezpieczeństwem i ochroną danych.
Współpraca KOWR i NASK przebiegała na wysokim poziomie merytorycznym. W wyniku przeprowadzonych prac uzyskano potwierdzenie, że Paszportyzacja polskiej żywności jest celowa, opłacalna i wykonalna – to innowacja na skalę międzynarodową. Jej wdrożenie może pozwolić na wprowadzenie nowych standardów w zakresie certyfikacji żywności, zapewniając polskim producentom i przetwórcom status liderów w ich kreowaniu i wdrażaniu oraz wzmocnienie pozycji konkurencyjnej polskich produktów żywnościowych.
Zdjęcia (2)
Źródło
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa