Użytki zielone na glebach kwaśnych zawierają zbyt mało białka i składników mineralnych. W rezultacie słabo plonują, a uzyskana pasza ma niską wartość żywieniową. Dlatego specjaliści zalecają, aby stosować nawożenie wapnem.
Silniejsze zakwaszenie gleb powoduje zamieranie szlachetnych gatunków traw oraz roślin motylkowatych. Ponadto przy niskim pH gleby nawożenie NPK (wieloskładnikowe nawozy) jest nieefektywne, ponieważ rośliny mają utrudnione pobieranie potrzebnych składników. A to z kolei podraża produkcję pasz. Jeśli w glebie brakuje wapnia, to rozwijają się roztwory toksyczne dla traw, jony glinu i manganu, a one powodują zakłócenie w rozwoju systemu korzeniowego. Kwaśny odczyn wpływa negatywnie na życie biologiczne gleby. Wiele gatunków bakterii ginie lub przechodzi w formę życia utajonego, a ich miejsce zajmują grzyby, znacznie odporniejsze na niskie pH.
Na glebach mineralnych nawozy wapniowe należy stosować w ilościach gwarantujących utrzymanie ich odczynu w przedziale pH 5,5-6,5. Natomiast na organicznych pH powinno wynosić 5,0-5,5. Wapnowanie jest bezwzględnie konieczne, gdy pH na glebach mineralnych spadnie poniżej 5,0, a na glebach organicznych poniżej 4,5. W wapnowaniu użytków zielonych należy zwrócić szczególną uwagę na dobór optymalnej dawki nawozu zależnej od pH gleby i zawartości próchnicy. Najczęściej kształtuje się ona na poziomie 1-1,5 t/ha w przeliczeniu na CaO w odstępach 4-6 lat. Im lżejsza gleba, tym wapnowanie należy przeprowadzać częściej, ale używając mniejszej dawki. Na glebach zwięzłych gliniastych skuteczne są nawozy typu tlenkowego, które charakteryzują się większą rozpuszczalnością i szybszym działaniem. Na pozostałych ziemiach zalecane jest wapno węglanowe. Efekty stosowania tego nawozu nie są natychmiastowe, ponieważ wapń wprowadzany jest powierzchniowo i powoli przenika do głębszych warstw gleby. W formie węglanowej, na przestrzeni roku, przemieszcza się w głąb zaledwie na 2-4 cm. Optymalny termin wapnowania łąk to późna jesień. Zabiegu tego nie należy łączyć z nawożeniem nawozami gospodarskimi, powoduje to duże straty azotu z tych nawozów.
(abi), Źródło:WODR Poznań
Źródło
"Wieści Rolnicze"
http://www.wiescirolnicze.pl