Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS ma 2011 rok, w okresie od II do IV kwartału, wszystkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę planową w zakresie warunków chowu i tuczu gęsi.
I. CEL KONTROLI
Celem kontroli było sprawdzenie warunków produkcji gęsi owsianych, w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami i deklaracją producenta.
II. ZAKRES KONTROLI
Kontrole przeprowadzono na 185 fermach (obejmując nimi 805,2 tys. szt. gęsi) i w 12 zakładach drobiarskich, w których był prowadzony ubój gęsi.
Podczas działań kontrolnych na fermach sprawdzono:
warunki chowu gęsi – skontrolowano: powierzchnię, wyposażenie i gęstość obsady gęśników, wiat i wybiegów oraz rodzaj stosowanej paszy i dostęp do wybiegów,
warunki tuczu gęsi – skontrolowano: rodzaj stosowanej paszy w okresie ostatnich trzech tygodni tuczu,
dokumentację, potwierdzającą prawidłowość prowadzenia procesu produkcji gęsi owsianych,
prawidłowość prowadzenia nadzoru nad fermą przez rzeczoznawców.
Podczas kontroli w zakładach drobiarskich sprawdzono prawidłowość prowadzenia procesu uboju gęsi i znakowania mięsa gęsiego.
III. WYNIKI KONTROLI
A. W toku kontroli stwierdzono nieprawidłowości na fermach, w tym:
warunki chowu i tuczu gęsi – 5 ferm (2,7% skontrolowanych ferm) o łącznej liczbie gęsi 20,1 tys. szt., tj.:
- 1 ferma (0,5% skontrolowanych ferm) o liczbie gęsi 2,4 tys. szt. w zakresie warunków chowu – zbyt wąskie otwory wybiegowe z gęśników;
- 4 fermy (2,2% skontrolowanych ferm) o łącznej liczbie gęsi 17,7 tys. szt. w zakresie warunków tuczu – wiek i rodzaj stosowanej paszy;
prowadzenie dokumentacji potwierdzającej warunki produkcji gęsi owsianych w zakresie rodzaju i oznaczenia dokumentu potwierdzającego warunki produkcji, tj. stosowano „Księgi chowu producentów gęsi owsianej” zamiast rejestrów chowu oraz nie umieszczano na rejestrach chowu numeru – 2 fermy (1,1% skontrolowanych);
prowadzenie nadzoru (dotyczącego warunków produkcji gęsi owsianych) nad fermą przez rzeczoznawców w zakresie:
- częstotliwości wizyt kontrolnych rzeczoznawcy na fermie, tj. do dnia kontroli inspektora WIJHARS nie stwierdzono obecności rzeczoznawcy na fermie – 9 ferm (4,9% skontrolowanych);
- braku wystawionych protokołów z ustalenia sposobu produkcji – 18 ferm (9,7% skontrolowanych).
B. Stwierdzone nieprawidłowości w zakładach drobiarskich, w tym:
znakowanie mięsa gęsiego:
- niewłaściwe umieszczenie etykiet samoprzylepnych na mięsie, tj. odklejały się – 1 zakład drobiarski (8,3% skontrolowanych);
- niedostateczne odpowietrzenie opakowań jednostkowych tusz gęsich – 1 zakład drobiarski (8,3% skontrolowanych);
prowadzenie dokumentacji potwierdzającej warunki produkcji gęsi owsianych:
- brak daty wystawienia protokołu z ustalania sposobu produkcji gęsi owsianych – 1 zakład drobiarski (8,3% skontrolowanych).
IV. SANKCJE
W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami w zakresie warunków chowu i tuczu gęsi, wojewódzcy inspektorzy JHARS zastosowali następujące sankcje:
- 1 decyzję nakładającą karę pieniężną z tytułu wprowadzenia do obrotu artykułu rolno-spożywczego nieodpowiadającego jakości handlowej na kwotę 2700 złotych;
- 1 zalecenie pokontrolne zobowiązujące producenta do usunięcia nieprawidłowości.
V. PODSUMOWANIE I WNIOSKI
Kontrolę warunków chowu i tuczu gęsi przeprowadzono na terenie całego kraju, w zakresie zgodności z wymaganiami rozporządzenia Komisji (WE) nr 543/08 i regulaminu Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej „Młodej polskiej gęsi owsianej” na fermach.
W czasie czynności kontrolnych na fermach ustalono nieprawidłowe warunki chowu w przypadku 0,5% skontrolowanych ferm, natomiast w zakresie tuczu w przypadku 2,2% ferm. Stwierdzone w 2011 r. uchybienia dotyczące warunków produkcji gęsi owsianych nie występowały w latach poprzednich, tj. w roku 2009 i 2010.
Ponadto, stwierdzono również niewłaściwe stosowanie i wypełnianie dokumentacji potwierdzającej warunki produkcji gęsi owsianych, dotyczące m.in. rejestrów chowu i protokołów z ustalenia sposobu produkcji (Wykres 1)
Stwierdzone nieprawidłowości w zakresie warunków produkcji gęsi owsianych potwierdzają potrzebę dalszych kontroli IJHARS w celu wyeliminowania z rynku nieuczciwych producentów.
Źródło Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych http://www.ijhar-s.gov.pl