Program „Owoce i warzywa w szkole” w roku szkolnym 2015/2016
Agencja Rynku Rolnego informuje, że w dniu 18.06.2015 r. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi podpisał rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu zadań realizowanych przez Agencję Rynku Rolnego związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu „Owoce i warzywa w szkole". Ww. rozporządzenie wprowadza zasady realizacji programu w roku szkolnym 2015/2016.
Szkoła podstawowa zainteresowana udziałem w programie„Owoce i warzywa w szkole” w I semestrze roku szkolnego 2015/2016, powinna złożyć we właściwym miejscowo ze względu na położenie szkoły Oddziale Terenowym Agencji Rynku Rolnego:
- Zgłoszenie uczestnictwa w programie „Owoce i warzywa w szkole” w terminie do 03.07.2015 r.
lub
- Wniosek o zatwierdzenie szkoły podstawowej do uczestnictwa w programie „Owoce i warzywa w szkole”, gdy chce samodzielnie pozyskiwać i udostępniać owoce i warzywa dzieciom w swojej szkole odbywającym obowiązkowe roczne przygotowanie przedszkolne oraz dzieciom klas I-IIIoraz wnioskować do ARR o pomoc.
Dostawca zainteresowany udziałem w programie „Owoce i warzywa w szkole” w roku szkolnym 2015/2016, który:
- nie posiada zatwierdzenia do uczestnictwa w programie - powinien złożyć we właściwym miejscowo ze względu na siedzibę dostawcy Oddziale Terenowym Agencji Rynku Rolnego Wniosek o zatwierdzenie dostawcy do uczestnictwa w programie „Owoce i warzywa w szkole”
- posiada zatwierdzenie do uczestnictwa w programie (tj. został wpisany do wykazu zatwierdzonych dostawców zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 sierpnia 2014 r.) - nie musi ubiegać się o zatwierdzenie na rok szkolny 2015/2016, gdyż przyznane zatwierdzenie (jeśli nie zostało zawieszone lub cofnięte) jest nadal ważne.
W danym semestrze roku szkolnego 2015/2016 dzieciom udostępnia się, co najmniej 20 porcji, w tym co najmniej:
Produkty owocowe |
Minimalna liczba porcji |
|
I semestr |
II semestr |
|
jabłko (min. 150 g) |
10 |
11 |
gruszka (min. 150 g) |
7 |
6 |
op. jedn. truskawek (min. 100 g) |
- |
1 |
op. jedn. borówek amerykańskich (min. 100 g) |
1 |
- |
op. jedn. soku owocowego (min. 0,2 l) |
2 |
2 |
Produkty warzywne |
|
|
op. jedn. marchwi (min. 60 g) |
9 |
11 |
op. jedn. papryki słodkiej (min. 60 g) |
2 |
- |
op. jedn. rzodkiewek (min. 60 g) |
5 |
5 |
op. jedn. pomidorów (min. 60 g- średnica jednej sztuki max. 40 mm) |
1 |
2 |
op. jedn. kalarepy (min. 60 g) |
1 |
- |
op. jedn. soku warzywnego lub owocowo-warzywne (min.0,2 l) |
2 |
2 |
Dzieci będą otrzymywały nieodpłatnie owoce i warzywa, co najmniej 2 razy i nie więcej niż 3 razy w tygodniu przez 10 wybranych tygodni w semestrze, w łącznej liczbie określonej przez ARR i opublikowanej na stronie internetowej www.arr.gov.pl.
Stawka pomocy za porcję owocowo-warzywną udostępnioną dziecku w roku szkolnym 2015/2016 wynosi 1,32 PLN.
Warunki uczestnictwa w programie „Owoce i warzywa w szkole” w roku szkolnym 2015/2016
Adresy Oddziałów Terenowych Agencji Rynku Rolnego
Głównym celem programu Wspólnej Polityki Rolnej „Owoce i warzywa w szkole” jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym.
W roku szkolnym 2015/2016 w Polsce program skierowany jest do 1 617 856 dzieci uczęszczających regularnie do szkół podstawowych, tj. realizujących obowiązek rocznego przygotowania przedszkolnego oraz dzieci klas I-III.
Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (88%) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (12%), a całkowity budżet programu w roku szkolnym 2015/2016 wynosi ok. 20,5 mln EUR (87,8 mln PLN).
Dzieciom uczestniczącym w programie udostępnia się 2, 3 razy w tygodniu świeże owoce i warzywa (przygotowane do bezpośredniego spożycia, wystarczająco rozwinięte, dojrzałe, zdrowe) oraz soki. Dzieci otrzymują jabłka, gruszki, truskawki, borówki amerykańskie, marchewkę, słodką paprykę, rzodkiewki, pomidorki i kalarepę oraz soki owocowe i warzywne. Każde dziecko uczestniczące w programie otrzymuje jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego.
Owoce, warzywa oraz soki nie mogą zawierać dodatku tłuszczu, soli, cukru lub substancji słodzących. Za jakość owoców i warzyw dostarczanych do szkół podstawowych odpowiedzialny jest zatwierdzony dostawca lub zatwierdzona szkoła, w przypadku gdy samodzielnie przygotowuje i udostępnia owoce i warzywa dzieciom.
Aby skutecznie i trwale ukształtować nawyki żywieniowe - dzieci nie tylko otrzymują porcje owoców i warzyw, ale również uczestniczą w działaniach edukacyjnych informujących o zaletach spożywania owoców i warzyw. Każda szkoła uczestnicząca w programie, zgodnie z wytycznymi MEN realizuje różnego rodzaju działania poświęcone zdrowemu żywieniu oraz pochodzeniu owoców i warzyw.
Źródło
Agencja Rynku Rolnego
http://arr.gov.pl/