Informacja na temat bezpieczeństwa jaj konsumpcyjnych
Aktualności Rolnicze
Kategoria:
Hodowla i Rybołóstwo;
26-02-2013
W związku z doniesieniami medialnymi dotyczącymi rzekomego wzrostu zagrożenia związanego z zakażeniem produkowanych w Polsce jaj konsumpcyjnych pałeczkami Salmonella, Główny Lekarz Weterynarii informuje, że program zwalczania niektórych serotypów Salmonella w stadach kur niosek jest realizowany na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej od 2008 r. W ramach programu, w przypadku stwierdzenia zakażenia stada serotypem Salmonella objętym programem, stado jest poddawane zabiciu lub ubojowi, natomiast jaj konsumpcyjne pochodzące z takiego stada są zniszczone lub poddawane obróbce cieplnej gwarantującej zabicie pałeczek Salmonella.
W ramach realizacji programu stwierdzono następujący odsetek stad kur niosek zakażonych serotypami Salmonella objętymi programem:
- 2010 r. – 4,05 % (stada wszystkie), 4,48 % (stada w okresie nieśności);
- 2011 r. – 3,33 % (stada wszystkie), 3,71 % (stada w okresie nieśności);
- 2012 r. (dane wstępne) – 2,41 % (stada wszystkie), 2,60 % (stada w okresie nieśności).
Cel unijny, dotyczący ograniczenia częstości występowania niektórych serotypów Salmonella w dorosłych stadach kur niosek, został określony w art. 1 rozporządzenia Komisji (UE) nr 517/2011. Ostateczny cel unijny przewiduje ograniczenie występowania serotypów Salmonella objętych programem do 2 % stad dorosłych, cel pośredni przewiduje natomiast redukcję odsetka zakażonych dorosłych stad kur niosek o 10 % w skali roku.
Redaktor: Katarzyna Kuznowicz
Źródło
Krajowa Rada Izb Rolniczych
http://krir.pl